Een opdracht bij Ministerie van Defensie

0
Leestijd: 4 minuten

YSEIn maart ben ik begonnen met mijn traineeship bij YSE en al vrij snel mocht ik op opdracht bij het Ministerie van Defensie. Een organisatie waarvan ik eigenlijk nooit had verwacht dat ik hier zou gaan werken. Maar via YSE een perfecte gelegenheid om een ‘kijkje in de keuken’ te mogen nemen van deze interessante organisatie.

Na 30 jaar bezuinigd te hebben mag Defensie sinds vorig jaar weer geld uitgeven. Helaas zijn in deze jaren de processen zo verouderd en regels toegenomen, dat het uitgeven van geld vrij onmogelijk is geworden. Samen met Lotte en Britt zitten wij in het Projectteam ‘Eenvoud’. Het doel van ons programma is dan ook om processen te vereenvoudigen en te versnellen. Een nuttig doel dus!

In deze blog neem ik jullie mee door mijn eerste paar maanden bij Defensie: wat heb ik gezien, hoe het er dagelijks aan toe gaat en waar ik me aan verwonder. Voor onze opdracht hebben we afspraken in het hele land, en daarnaast mogen we meegenieten van de borrels, werkbezoeken en evenementen die plaatsvinden. Defensie is een maatschappij op zich, zo hebben ze eigen medische medewerkers, een verzorgingstehuis, een bedrijf met pijpleidingen voor kerosine, monteurs: al met al alle beroepen uit de maatschappij. Mensen die voor Defensie werken hebben echt een hart voor de organisatie. Dit is zeker te merken, werken voor de veiligheid van Nederland. Onze opdrachtgever neemt ons overal mee naartoe….

HDBV, CLSK, DMO, CLAS, op onze eerste dag werden we al volgegooid met afkortingen. Alles en iedereen wordt afgekort bij Defensie. We begonnen met het bijhouden van een afkortingenlijst, die pagina’s vol werd. Maar nu betrappen we ons toch wel echt op het feit dat wij ook in afkortingen aan het praten zijn. Sterker nog: we hebben onze eigen afkorting gemaakt! ITEB! (Inhuur Tijdelijk Extern Burgerpersoneel). En we zijn er trots op ook!

Burgerpersoneel, in de gangen in Den Haag is het goed zichtbaar: wie is burger en wie is militair. De militairen lopen eigenlijk altijd in uniform en de burgers natuurlijk niet. En dan denk ik ook meteen aan ons ‘grijze kenteken’. We hebben allemaal een pasje bij Defensie, maar omdat wij extern zijn is ons pasje grijs in plaats van roze en zijn wij dus zelf ook ITEB’ers.

Door de uniformen kan je de hiërarchie bij Defensie goed zien, en ik moet ook zeggen dat ik nog steeds de struggle heb over hoe je iemand moet aanspreken… Na het volgen van een online cursus lukt het mij nog steeds niet. Gelukkig bestaat de app ‘rangen’, waar ik regelmatig even op kan spieken wat voor rang iemand heeft en hoe je iemand aanspreekt.

Is die persoon blauw? Groen? Grijs? Paars? Wat is dit nou weer! Weer een leuk begrip van Defensie. Groen is natuurlijk de kleur van de landmacht, blauw is de kleur van de marine, grijs van de luchtmacht en koningsblauw is van de marechaussee. Maar paars?? Paars houdt in: Defensiebreed, dus alle defensieonderdelen bij elkaar. Weer een leuk feitje dat we hebben geleerd! En toen hoorde ik ineens van de ‘Blauwe hap’, ja het gaat maar door.. Wat is de blauwe hap?! De blauwe hap wordt iedere woensdag geserveerd in het bedrijfsrestaurant, wat eigenlijk echt een grote lunchzaal is waar iedereen tegelijk eet. Maar wel hele lekkere lunch! Maar goed, de blauwe hap…. Dit is dus een Indonesische rijsttafel. Maar waar komt het vandaan? Deze term is ontstaan nadat de militairen terugkeerden naar Nederland vanuit Indonesië. Het is nu een traditie dat binnen heel Defensie op woensdag de Blauwe Hap wordt geserveerd.

Borrelen en lekker eten is wel iets waar ze hier van houden, en wij ook… Maar gelukkig hebben wij ook de mogelijkheid om te sporten bij Defensie! Dus wanneer we in Den Haag zijn kunnen we hier mooi gebruik van maken. En dit kwam goed van pas, want een paar weken terug mochten wij in een lange galajurk voor het Koningsbal. In het kader van Koningsdag waren wij de donderdag van te voren uitgenodigd voor dit mooie evenement. En op dit soort momenten is het toch ook echt fijn dat wij met z’n drieën op opdracht zitten. Het komt niet vaak voor dat je met zijn drieën op een opdracht zit, maar het is wel heel gezellig! Dus wij in onze lange jurken met aanhang naar het gala.

We kwamen binnen en het eerste wat tegen de mannen werd gezegd: “Welkom, goed dat je er bent”, maar de jongens werkten helemaal niet bij Defensie.. Er heerst toch wel een cultuur dat men er vanuit gaat dat de mannen er werken en niet de vrouwen. Maar daarom is het juist mooi dat wij er als vrouwen zitten! Tijdens deze avond hebben we onze ogen uitgekeken, wat had iedereen mooie uniformen aan! De tenues van Defensie zien er echt prachtig uit. Ook werd er nog een brief van de Koning voorgelezen, en daarna hebben we met zijn allen het Wilhelmus in candle light versie gezongen, wat een avond!

Zoals je ziet hebben we al veel meegemaakt naast onze opdracht! Maar stiekem hopen we toch ook nog een keer mee te mogen met een helikopter, een tank, of op schietoefening…. Wie weet? Eerst maar verder focussen op onze echte opdracht, want ja ook al komen we iedere vrijdag weer met een verhaal bij YSE, we werken ook nog echt hoor….

Lijkt het jou ook leuk om bij YSE een traineeship te volgen? Bekijk hier de beschikbare traineeships bij YSE!

Ga naar de website van YSE
Deel dit bericht

Comments are closed.