Netwerken, vanzelfsprekend

0
Leestijd: 3 minuten

Eén onderwerp komt steeds bovendrijven als ik mijn traineeship tot nu toe bekijk: hoe belangrijk het is om een netwerk op te bouwen. Het is een essentieel deel van werken bij ING. We hebben hier eindeloos veel mogelijkheden, maar er wordt wel verwacht dat je er zelf naar op zoek gaat. Mensen ontmoeten is een goede manier om dat te doen. De vrijheid om je eigen weg te vinden is wat me het meest aantrok in een traineeship bij ING. Wie je hier ook vraagt of hij zin heeft om een keer koffie met je te drinken en te vertellen over zijn werk, iedereen is er meestal meteen voor in. ING organiseert bovendien allerlei evenementen waar trainees contacten kunen leggen. Dit zijn vaak inhoudelijke meetings, maar ook gewoon gezellige bijeenkomsten.

Ik heb veel aan mensen om me heen gehad om te komen waar ik nu ben. Toen ik in Groningen studeerde had ik het ik tijdens de kofiepauzes met mijn docent supply chain management vaak over zijn ervaring met real-life projecten over de hele wereld. Hij wist dat ik interesse had in zo’n soort functie en op een goede dag kwam hij met het idee me voor te stellen aan iemand met wie hij had gewerkt bij Heineken. Dankzij deze tip had ik na één gesprek een stage in supply chain management te pakken in Congo (of all places!). En ik sprak niet eens Frans! Later kreeg ik dankzij een broer van een vriend een afstudeerplek bij ABN Amro. Hij was trainee bij Risk. Ik had hem uitgenodigd voor een kop koffie en om te praten over zijn ervaringen bij de bank. Hij stelde me voor aan een collega-trainee, die mij vervolgens weer voorstelde aan de manager van de afdeling. En de rest is geschiedenis.

Sinds ik ben gestart bij ING heb ik tientallen collega’s ontmoet. In mijn eerste week hier heb ik koffiedates gehad met alle huidige Risk trainees. Die gesprekken hebben me geholpen om te beslissen wat ik tijdens mijn volgende rotatie wil doen. Toen ik liet weten waar mijn interesse lag, heeft een trainee me in contact gebracht met zijn voormalige manager. Binnenkort weet ik meer over een nieuw project waar ik hoge verwachtingen van heb.

Sommige mensen vinden het bouwen en onderhouden van een netwerk lastig. Maar ik denk dat als je een duidelijk doel hebt en echt wilt leren hoe je dat kunt bereiken, er niks mis mee is om mensen actief te benaderen. Als je het gevoel hebt dat ze je kunnen informeren, inspireren of je de goede richting op sturen. Dan is netwerken een natuurlijke en heel effectieve manier van samenwerken. 

Open communicatie en je verwachtingen duidelijk maken is belangrijk, maar dat gaat niet per se altijd goed. Ik heb mezelf wel eens in een rare situatie gemanoeuvreerd toen ik een potentieel carrièrepad besprak met een zeer ervaren finance professional. Hij bood me heel gul aan om me voor te stellen aan een paar van zijn contacten. Ik was op dat moment niet helemaal zeker of ik wel echt die richting op wilde en probeerde wat tijd te rekken. Helaas vatte hij mijn aarzeling op als een botte afwijzing. Ik hoef niet uit te leggen dat mijn kansen daar niet echt gestegen zijn. Je hebt dus een aardig portie zelfvertrouwen nodig maar het is wel raadzaam om niet te overdrijven. Blijf dicht bij jezelf, wees helemaal eerlijk over je bedoelingen en, bovenal, koester je contacten!  

‘Bovenal, koester je contacten’

Over Bart

Bart deed tegelijkertijd de bachelor studies Economie en Econometrie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij liep stage op de supply chain afdeling bij Heineken in Congo, Centraal-Afrika. Hij kwam terug naar Groningen om een Master in Econometrie te doen (met specialisatie Actuariele Wetenschappen) en studeerde af bij ABN Amro. Bart’s eerste rotatie is op de afdeling Capital Management & Bank Treasury Risk. Hij woont samen met zijn vriendin in Amsterdam. Hij heeft een druk sociaal leven en houdt van lekker eten. Om de calorieën weer te verbranden, staat hij graag op de ski’s, loopt hij hard en fietst hij graag langs de Amstel en door het platteland.

Deel dit bericht

Comments are closed.