Old Coffee met Imke @ Schiphol Group

0
Leestijd: 6 minuten

Young Colfield is een plek van komen en gaan. Tijdens mijn traineeship heb ik al veel mensen ontmoet, maar heb ik ook al een aantal keer afscheid moeten nemen van collega’s die uitstroomden. Dit heeft natuurlijk allemaal te maken met het feit dat het Talent Program twee jaar duurt en trainees aan het einde van deze fase uitstromen.

Zo stroomde ook Imke een paar maandjes geleden uit bij Young Colfield en is zij aan de slag gegaan bij Schiphol als ‘Vibe Manager’. Hier heeft zij ook de laatste opdracht van haar traineeship met veel plezier gedaan en is zo blijven hangen om daar aan de slag te gaan. Tegelijkertijd is zij druk bezig met het opzetten van een onderneming samen met een andere Young Colfield trainee.

Afgelopen zomer stonden wij nog samen op het hockeyveld Young Colfield te vertegenwoordigen tijdens de bedrijfshockey zomercompetitie. Nu ging ik bij haar langs, op het hoofdkantoor van Schiphol, om te kijken hoe het met haar gaat. Ik was benieuwd hoe zij haar uitstroomproces heeft ervaren én hoe het ondernemen gaat.

Hé Im, wat leuk om bij je langs te komen! Leuk om te zien waar jij terecht bent gekomen. Je bent niet lang geleden uitgestroomd en je hebt afscheid genomen van Young Colfield. Hoe heb jij dit uitstroom proces ervaren?

Hello! Leuk dat je er bent. Ja, ik heb het proces als super fijn ervaren! Aan het einde van mijn traineeship kwam alles samen: mijn interesses, behoeftes en de wensen van de opdrachtgever. Vanuit Young Colfield kreeg ik begeleiding met de uitstroom. Zo ging ik op mijn laatste dag met Matthijs (haar talentmanager) lunchen en keken wij terug op de afgelopen twee jaar. Het was gezellig en heel fijn om te kletsen over alles wat ik, ook samen met Matthijs, heb meegemaakt en heb geleerd de afgelopen periode.

Klinkt superfijn! En nu ben je aan de slag gegaan bij Schiphol Group. Wat doe je hier nu? Zou je dat met mij willen delen?

Jazeker! Als Vibe Manager ben ik verantwoordelijk voor de hele employee journey. Hierbij ben ik erg betrokken bij het aannemen van mensen en ook het proces hiervan. Daarnaast regel ik ook best wat praktische zaken rond om het onboardingproces van de kandidaten. Maar ook met het stukje daarna ben ik bezig: hoe gaat de persoon zich in de periode daarna ontwikkelen. Zeker binnen mijn team, de Innovation Hub, zijn er veel nieuwe mensen en moesten wij eerst opstarten. Nu begint het te rollen en help ik het team in hun ontwikkeling. We zijn nu echt bezig om te kijken wat mijn rol kan betekenen voor het bouwen en ontwikkelen van het team. Ik vind het super interessant om te kijken hoe wij op een progressieve manier het team en het individu kunnen helpen hierin. Mijn focus ligt dus echt op hoe bouw je team en hoe ontwikkel je mensen binnen een grote organisatie. Daarnaast leer ik nu ook echt, door het team waar ik bij zit, hoe je innoveert. Het is een super interessant proces om te volgen. Weer iets leuks om mee te nemen naar mijn eigen onderneming.

Gaaf! Ja, hoe zit dat? Je hebt een eigen onderneming! Hoe is dat ontstaan in combinatie met je werk bij Schiphol?

Een paar maanden voordat ik uitstroomde en nog tijd had voor een laatste opdracht, heb ik een one-pager gemaakt. Hier heb ik mijn wensen en kwaliteiten op gezet en gedeeld met iedereen die ik kenden. Parallel aan dit proces ontstond de opdracht bij Schiphol Group als Vibe Manager. Behalve dat ik ook op zoek was naar ondernemerschap, sloot deze opdracht best wel goed aan bij mijn behoeftes en ben ik deze dan ook met veel plezier gaan doen. Het was de perfecte manier om nog meer te ontdekken en te leren binnen een andere organisatie.

De combinatie van deze rol met ondernemerschap ontwikkelde zich gaandeweg. Toen ik daar mijn opdracht had afgerond, belden zij mij een weekje later met het nieuws dat er een plekje als Vibe Manager bij de Innovation Hub vrijkwam, voor drie dagen in de week. Ik vond de mensen zo ontzettend leuk bij Schiphol, de rol was ik leuk gaan vinden omdat ik mij bezighoud met werkgeluk van mensen en binnen de Innovation Hub heerste een heel ondernemende sfeer. Uiteindelijk toen dat gebeurde realiseerde ik mij dat dit precies was wat mij leuk leek! Ik kan nu drie dagen per week op een functie werken, waar ik veel kan leren over ondernemerschap door de goede sfeer van het team. De andere twee dagen focus ik mij op mijn eigen onderneming. Het is perfect samen gekomen!

Wow wat fijn! Fijne samenkomst van omstandigheden en jouw duidelijke wensen! Hoe is jouw wens in ondernemerschap ontstaan en hoe kwam je erachter dat je dat wilde gaan doen?

Gedurende mijn trainingen, gesprekken en reflecties tijdens mijn traineeship merkte ik dat telkens de behoefte van ondernemerschap naar boven kwam. Steeds meer kwam er een bepaalde ‘urge’ naar vrijheid om dingen te doen op mijn eigen manier, zonder dat er iemand anders naar kijkt, om volledig verantwoordelijk te zijn voor je eigen proces en resultaat. Ik had echt de wens naar ondernemerschap ontwikkeld en daarnaast bleef de interesse heersen rondom het thema: ‘hoe pak je de regie om jouw leven zo in te delen zoals jezelf wilt?’. Bovendien werd ik tijdens mijn traineeship telkens uitgedaagd om continu te reflecteren: Hoe voel ik mij nu? Wat vind ik hiervan?. Dat versterkte de drang om daar wat meer ruimte in te zoeken. Tijdens een van mijn laatste trainingen heb ik de wens voor mijzelf concreter gemaakt en heb ik uitgesproken naar mijzelf dat ik het stukje ondernemerschap wil onderzoeken en daar ruimte voor wil creëren. Daarna wilde ik daar tijd in stoppen door minder dagen vast in de dienst te gaan en de overige dagen te gebruiken om te onderzoeken wat ik in dat stukje ondernemerschap dan precies wil. Samen met een paar teamgenootjes kon ik mij heel erg vinden in het onderwerp en gingen wij helemaal ‘aan’ op dit thema.

Wat leuk om te horen dat het echt een proces is geweest. En hoe ziet jouw onderneming er nu uit? Heb je al iets kunnen ontdekken?

Haha ja een tijdje geleden ben ik samen met Rowan (een mede-traineegenootje, teamgenootje en vriendinnetje van Imke) Weergaloos gestart. Onze onderneming staat nog in de kinderschoenen, maar onze visie gaat over de regie nemen over je eigen leven. Hierbij is het van belang dat je je bewust bent van jouw keuzes en dat je ruimte mag pakken om deze eigen keuzes te maken. Uiteindelijk sta je zelf aan het roer van jouw leven. Hierin is het soms jammer om te zien dat mensen in een bepaalde sleur zitten en daar helemaal niet gelukkig van worden. Wij willen heel graag mensen doen inzien wat er allemaal mogelijk is door het vanuit de positieve kant te bekijken. Uiteindelijk is voor onszelf ook de wens om meer vrijheid te ervaren; vrijheid in waar wij werken en ook hoeveel uur wij werken. Wij merkten dat er veel mensen in onze omgeving zaten die hier ook naar op zoek zijn. Onze missie is om mensen te verbinden en het samen te gaan hebben over deze thema’s. Wij zouden dus graag een community willen oprichten waarbij wij elkaar kunnen inspireren en helpen.

Wat mega inspirerend om te horen! Hoe zien jullie werkzaamheden er op dit moment dan uit? Waar houden jullie je mee bezig?

Ons eerste concrete moment is onze huiskamer meet-up. Waarbij wij mensen met een ondernemende mind samenbrengen, door middel van inspirerende verhalen en mooie discussies over hoe mensen graag hun eigen leven zouden willen inrichten. Maar ook hoe wij elkaar daarin zouden kunnen helpen. Nu kun je het meer zien als een community die we uiteindelijk graag willen uitbreiden naar een daadwerkelijke onderneming in de toekomst. In welke vorm dat gaat zijn, zijn wij nog aan het ontdekken. Voor ons het niet zo zeer het product of de service maar het is meer de boodschap en het ontdekken van het ondernemen zelf.

Heb je het gevoel dat de trainingen en de begeleiding binnen Young Colfield jou geholpen hebben met het vinden van een leuke uitstroomopdracht en het opzetten van je eigen onderneming?

Deels was het een hele mooie toevalstreffer. Maar aan de andere kant denk ik dat het hard op uitspreken van mijn visie, aan de hand van de trainingen, ook wel heeft geholpen. Als dit niet zo was gelukt, had ik wel weer een andere manier gevonden om diezelfde wensen te verwezenlijken. Maar ik geloof er wel in dat het geholpen heeft om mijn wens en doel scherper te maken, dat het zich uiteindelijk zo vormt. De trainingen hebben mij dus weldegelijk echt richting gegeven.

Gaaf! Nu nog even terugkomend op Young Colfield. Heb je nog een bepaald hoogtepunt van jouw YC-reis? Iets was je nog koestert en niet snel weer vergeet?

Jazeker! Dat was het Ardennen weekend. Het is de aftrap van het trainingsprogramma, waar je elkaar als team super goed leert kennen. Het was een bijzonder startpunt omdat je elkaar nog niet zo goed kent en dan al hele gave dingen met elkaar doet en bespreekt, zodat je elkaar nog beter leert kennen. Ook omdat ik merkte dat er met veel interesse naar elkaar werd geluisterd. Dat heeft mij doen beseffen dat met aandacht en echte compassie naar mensen luisteren echt iets waardevols is. Dat kwam telkens ook terug binnen Young Colfield. Die oprechte interesse in elkaar is heel bijzonder.

Nu terugkijkend op jouw traineeship, is er iets bijgebleven van de trainingen? Iets was je echt geleerd hebt?

We hebben zo veel geleerd! Maar wat mij het meeste van de trainingen is bijgebleven, is dat er verschillende manieren zijn om naar een persoonlijkheid te kijken. Iets was ik super tof vond. Er waren meerdere trainingen waarin dit telkens terug kwam. Hierdoor heb ik wel een bepaalde mensenkennis opgebouwd en heb ik mij gerealiseerd dat er verschillende soorten mensen zijn. Maar ook dat daar geen goed of fout in zit. Hierdoor werd ik mij bewust hoe ik het beste met andere mensen om kon gaan. Heel erg waardevol!

We kletsen nog wat verder over Young Colfield, het traineeship, mijn opdrachten en dan is het tijd om afscheid te nemen. Mega geïnspireerd stap ik het kantoor uit, nadenkend over wat mijn visie is en waar ik graag terecht wil komen na mijn traineeship. Gelukkig heb ik daar nog een jaartje de tijd voor om over na te denken en te ontdekken bij Young Colfield.

Deel dit bericht

Comments are closed.