Scrummaster bij KLM bij Young Colfield

0
Leestijd: 3 minuten

Opdracht Young ColField

Vandaag wil ik jullie meenemen in hoe het is om voor Young Colfield op opdracht te zitten. Dat doe ik door met jullie mijn ervaring uit mijn tweede opdracht te delen. Na een eerste opdracht als Shiftleader bij de transportbesturing afdeling van NS, mocht ik voor mijn tweede opdracht de Scrummaster rol vervullen binnen een groot E-convergence project bij KLM. Om goed te begrijpen wat deze rol inhield zal ik eerst een korte situatieschets geven, en daarna kort toelichten wat de SCRUM methodologie en de Scrummaster rol inhoudt. Om vervolgens uit te leggen waarom dit zo’n fijne werkplek en mooie rol is.

Cutting edge technologie

Bijna iedere Nederlander zal weten dat KLM in 2003 is gefuseerd met Air France. Zo’n fusie levert een enorme hoeveelheid werk op. Veel van de verschillende bedrijfsonderdelen die KLM en Air France rijk waren, zijn al gefuseerd. Eén van de bedrijfsonderdelen die nog niet gefuseerd is, is de Website. Twee verschillende websites, onderhouden door twee verschillende teams, waarbij nieuwe functionaliteit op twee plekken gebouwd moet worden. Ik hoef jullie de business case voor een E-convergence project, 1 website voor 2 bedrijven, niet uit te leggen. Dit is de geboorte van Blueweb, een project waarin ruim 150 mensen werken om de websites van KLM en Airfrance te convergeren tot 1 website met twee “voorkantjes”; een lichtblauwe voor KLM en een donkerblauwe voor Air Fraince. Aan het begin van dit project is besloten dat deze nieuwe website het voorbeeld voor de luchtvaartindustrie moet worden, met zelfs de mogelijkheid om dit website design dan weer door te verkopen. Concreet betekent dat cutting edge technologie, aan de ontwerptafel bij Google om te praten over hoe Angular eruit moet zien en een grote groep jonge ambitieuze developers die werkt met de SCRUM methodologie.

SCRUM

SCRUM is een manier van werken waarbij er een hoge mate van zelfsturing en zelforganisatie is. Teams kiezen aan het begin van elke 2 wekelijkse sprint de hoeveelheid werk die zij in de komende twee weken aan kunnen, waarbij het doel altijd een releasebaar stuk software is. De Product Owner bepaalt de prioriteit in het op te pakken werk. De voordelen van deze manier van werken zijn legio; je bent als team wendbaarder zodat je snel kan aanpassen aan een veranderende omgeving, werknemers zijn blijer en productiever en er wordt effectiever gewerkt.

De Scrummaster rol is in deze manier van werken heel bijzonder, hij moet er voor zorgen dat de omstandigheden binnen en om een scrumteam zo zijn afgesteld dat zij een zo hoog mogelijke productiviteit hebben. Concreet heeft de Scrummaster de volgende taken: hij faciliteert het scrumproces en alle daaraan verwante meetings, hij leert het team hoe SCRUM werkt, hij voert veranderingen door wanneer hij een mogelijkheid tot verbetering ziet, hij gaat voorop in de strijd en is aanjager voor het team, hij zorgt ervoor dat alle teamleden goed in hun vel zitten en kijkt wat zij nodig hebben om goed te presteren, hij haalt belemerringen in het werk weg voor het team, hij managet alle stakeholders en beschermt het team tegen invloeden van buitenaf, hij leert de omgeving van het team hoe je werkt met scrum, hij coacht teamleden in hun ontwikkeling en het samenwerken, hij faciliteert zelfsturing en promoot zelforganisatie.

“Ik heb mijn tijd bij KLM ervaren als een grote speeltuin”

Ik heb mijn tijd bij KLM ervaren als een grote speeltuin waarin ik allerlei dingen mocht doen die ik super leuk vond en die mij op meerdere vlakken echt uitdaagde. De complexe omgeving waar inhoudelijke IT kennis, die ik bij aanvang van de opdracht niet had, toch echt wel helpt om zaken in goede banen te leiden daagde mij uit om snel te leren hoe het er dan aan toe gaat in zo’n project. Met een team van 14 mensen binnen 8 maanden een dusdanige vertrouwensband opbouwen zodat ik ze kon helpen ontwikkelen en zij mij hen problemen toevertrouwden, was uitdagend, maar tegelijkertijd ontzettend dankbaar werk. Het complexe stakeholdermanagement, het creëren van de teamvisie en periodieke 1-op-1’tjes om te kijken hoe het met iedereen gaat is een verdere greep uit de werkzaamheden die mijn tijd bij KLM zo leuk hebben gemaakt. Het contact met het team, de leuke werkzaamheden en de welkome omgeving die Blueweb is, maakten mijn tijd bij KLM een cadeautje. Nu op naar mijn volgende opdracht!

Werken bij Young Colfield

Lees meer over de ervaring van oud-Young Colfield trainee Erik.

Deel dit bericht

Comments are closed.