Nieuwsgierig naar wat onze Dedicated Program trainees doen? En waarom Young Colfielder Niek Slemmer voor Young Colfield en ABN AMRO heeft gekozen? Lees dan nu het interview!
Wat doe je in je huidige rol bij ABN AMRO?
Ik zit bij IT development in het NFR Grid (Non financial risk) en ben IT Development Engineer. Ik had al wat achtergrond in software development; ik heb Technische bestuurskunde en een minor Programmeren gestudeerd. We werken scrum. Dat betekent dat we elke week een meeting met de stakeholders hebben en onze doelen voor de komende weken afspreken. Ik zit in een team van 6, met o.a. een scrum master, product owner, business developer, etc. Met dit team werken we aan 2 applicaties die binnen de bank worden gebruikt. Een Group Governance Oversight Portal, hierin zit alle data van legal entities van ABN AMRO. Daarnaast zijn we in oktober begonnen met de ontwikkeling van een Crisis Management Applicatie. Als er ergens binnen ABN iets fout gaat dan gaat vervolgens alles via onze applicatie en kan men via deze plek communiceren.
Klinkt tof! En hoe ben je bij YC terecht gekomen?
In eerste instantie was ik op zoek naar een functie van maximaal een jaar. Ik was eigenlijk van plan om daarna nog een master te gaan doen. Ik wist wel dat ik iets in de IT wilde doen maar vond de business kant ook erg interessant. Via via kwam ik in aanraking met Young Colfield en ben ik daar koffie gaan drinken. Hier sprak de sfeer me direct heel erg aan
Wat zorgt ervoor dat je elke dag met plezier naar ABN gaat?
Ik zit nu op een IT development rol, maar werk ook heel nauw samen met de stakeholders, waardoor ik ook veel bezig ben met hoe ons werk nou in het grotere plaatje past. Tegelijkertijd krijg ik heel veel mee van wat er in zo’n gigantische corporate gebeurt. Er worden veel lectures en (bijvoorbeeld) presentaties van de kwartaalcijfers georganiseerd. Dat zijn onderwerpen die me aanspreken.
Voor mij is dat sowieso ook het feit dat ik bij zo’n een grote organisatie werk. Dat ik bezig ben met dingen die er toe doen. Gisteren moest ik bijvoorbeeld een demonstratie geven over de crisis management applicatie waar we aan hebben gewerkt. Dat was de eerste keer dat we de crisis applicatie hebben laten zien aan de teams die er ook daadwerkelijk mee zouden gaan werken (business continuity management team bvb.). Daar ben ik trots op. Je wordt ook serieus genomen, draait meteen helemaal mee met volle verantwoordelijkheid. Ik kom er steeds meer achter dat er zoveel mogelijk is: je kunt nog zoveel kanten op. Ik zou bijvoorbeeld nog een meer technische kant op willen en dat word ook echt gefaciliteerd. Zelfs binnen je eerste jaar is er ook ruimte om dat aan te geven, het is nog niet allemaal set in stone.
Hoe is, naast alle gezelligheid en sociale activiteiten bij YC, YC ook een inhoudelijke toevoeging voor jou?
Ik vind het heel tof dat je vanaf het begin met andere trainees een team vormt. Ook al werk ik niet met mijn medetrainees bij hetzelfde bedrijf of op dezelfde afdeling, ga ik wel elke week met een aantal mensen lunchen om bij te praten over wat er allemaal speelt. Teamgenoten zitten bijvoorbeeld in de dealingroom, of houden zich bezig met de data flows binnen het bedrijf. Ik krijg hierdoor ook andere ingen uit de organisatie mee. Bij YC vind ik alle hard-skill trainingen heel boeiend, maar ook de soft-skill trainingen spreken me erg aan. Ik denk dat het op de afdeling waar ik nu zit meer voor de hand ligt om hard-skill trainingen te volgen, maar juist daarom ben ik blij dat we vanuit YC ook met onze soft skills aan de slag gaan. Daarnaast vind ik het waardevol dat je met je talent manager een coaching traject in kunt gaan tijdens je traineejaar. Hierbij maak je met elkaar afspraken op welke punten je nog wil groeien of welke specifieke doelen je wilt behalen.