Van generalist naar specialist bij OC&C

0
Leestijd: 2 minuten

Als Manager en daarvoor (Associate) Consultant is Hans Blanken al een aantal jaren verbonden aan

 OC&C Strategy Consultants. In dit blog vertelt Hans over het traject dat je als consultant doorloopt: van een breed en algemeen begin, naar steeds meer toespitsing op bepaalde expertises.

Wanneer je bij OC&C begint, ga je aan de slag als generalist. Ook voor Hans was dit het geval, zo herinnert hij zich. “In het begin komt werkelijk iedere sector voorbij: van logistiek tot retail en software: alles is mogelijk. Dat was voor mij persoonlijk een van de leukste dingen van dit werk. Ik denk dat dit voor beginnende consultants het ook erg interessant maakt. Ieder project, iedere client is anders. Door in zoveel mogelijk verschillende sectoren te werken, leer je snel.”

Affiniteit met een sector

Wanneer je als asssociate begint ben je voor ongeveer drie jaar generalist. Daarna ga je je langzaam specialiseren, legt Hans uit: “Na die periode als associate word je consultant. In de eerste periode daarvan zul je nog steeds veel verschillende projecten krijgen, maar gaandeweg zul je steeds meer projecten in een bepaalde sector gaan doen.”

Hierin wordt gekeken naar je opgedane ervaring, maar ook naar waar jij goed in bent en waar je afiniteit mee hebt, zo vertelt Hans: “Als consultant krijg je meer verantwoordelijkheid en

ingewikkeldere taken. Dan wordt het belangrijk dat je inzicht hebt in een specifieke sector. Heb je bijvoorbeeld veel ervaring of affiniteit met technologie of juist consumentengoederen? Dan kun je je daar in specialiseren. Je advies wordt immers ook beter als jij kennis van relevante trends en het speelveld hebt.”

Geleidelijke specialisatie

Specialiseren gebeurt eigenlijk op heel natuurlijke wijze, legt Hans uit: “Het is een gradueel proces. Grofweg vanaf het moment dat je projecten gaat managen kies je je specialisatie. Tegen die tijd weet je meestal al heel goed waar je kwaliteiten, interesses en kansen liggen; daar ben je immers al volop mee in aanraking gekomen. Daar ga je je vervolgens in specialiseren en krijg je volop de kans om jezelf verder te ontwikkelen. De meeste projecten zullen dan binnen de door jouw gekozen specialisatie vallen.”

Maar terwijl je specialisatie steeds nadrukkelijker naar voren komt, kun je nog steeds op projecten gezet worden die buiten je specialisatiegebied liggen. “We hebben een relatief klein kantoor, dus het kan ook na je specialisatie voorkomen dat je een ‘uitstapje’ naar een andere sector maakt. Om bij te springen, maar ook omdat het interessant kan zijn voor je

ervaring en ontwikkeling als consultant. Ikzelf heb me toegelegd op de techsector, maar werk soms ook mee aan andere projecten, bijvoorbeeld in onze B2B sector. En dat vind ik geweldig: dit is één van de dingen die mijn werk als consultant bij OC&C zo afwisselend maakt” aldus Hans.

Deel dit bericht

Comments are closed.