Waanzinnige beroepen – Gebakken lucht-verkoper

0
Leestijd: 3 minuten

Het ene beroep is altijd leuk en afwisselend, het andere beroep is saai en kleurloos. Om de leukste baantjes in de spotlight te zetten, zet Sollicitatieblog de meest waanzinnige beroepen ter wereld op een rij. Elke week belichten wij één van jouw potentiële droombanen. Vandaag deel 3: de luchtverkoper.

Een luchtig beroep

Ondernemers worden op allerlei manieren succesvol. De één verkoopt producten die het leven nét een stukje makkelijker maken en de ander verleent diensten die aansluiten bij een behoefte van de consument. Er zijn ook ondernemers die hun geld verdienen door producten op de markt te brengen die gewoon heel bizar zijn. Een aantal ondernemers maken het wel heel bont; ze verkopen lucht.

Het klinkt misschien als één grote grap. Geld verdienen met lucht. Toch is het een booming business. Vooral in China, waar in grote steden de lucht ontzettend vervuild is, wordt het steeds normaler om te betalen voor een paar keer opgelucht ademhalen. Haal jij graag een frisse neus? Nu kun je daar geld mee verdienen.

De nieuwe luchtverfrissers

dit waanzinnige beroep kent zijn oorspring In 2013, toen introduceerde de Chinese ondernemer Chen Guangbiou blikjes frisse lucht op de Chinese markt. Deze lucht was afkomstig uit de minder industriële plekken in de buurt van grotere steden. De blikjes kostten toen omgerekend 1 dollar per stuk. Chinese dorpsbewoners kopieerden dit idee en reisden af naar landelijke gebieden om kartonnen zakken te vullen met lucht, die verkocht werden langs drukke wandelroutes. Een aantal buitenlandse ondernemers hebben vervolgens geprobeerd dit concept verder uit te werken en er meer geld mee te verdienen. Twee Canadese ondernemers kregen lucht (HA!) van deze trend en zetten voor de grap een plastic zak met frisse lucht op eBay. Ze merkten dat dit aansloeg en startten een onderneming. Dat heeft ze totaal geen windeieren gelegd.

We zijn inmiddels een aantal jaar verder. Er zijn dan ook een aantal bedrijven die zijn gespecialiseerd in het verkopen van frisse lucht in alle soorten en maten. Het is een snel groeiende markt, waar ontzettend veel geld mee gemoeid is. Op de Chinese markt is nu al lucht te verkrijgen uit Canada, Australië, enkele Europese landen én China zelf. De vraag naar frisse lucht is, door de verslechtering van de luchtkwaliteit in grote steden, alleen maar stijgende.

Eén fles frisse lucht alstublieft!

Frisse lucht is in China tegenwoordig in verschillende vormen te verkrijgen. Er bestaan spuitbussen, zakjes en blikjes. De Chinezen hebben er ook heel wat geld voor over om een fris luchtje te scheppen; een spuitbus waar ongeveer 130 keer mee ingeademd kan worden, kost al snel 19 dollar. Ongeveer vijftig keer zoveel als een fles mineraalwater. Ook zijn er luxere uitvoeringen, waarin met bijvoorbeeld bloemblaadjes wordt gezorgd voor een nog aangenamere lucht, die nog duurder zijn. De lucht die de Chinezen zelf verzamelen is overigens een stuk goedkoper. Per zak wordt er ongeveer 2 tot 5 dollar gevraagd. Wat natuurlijk nog steeds veel is voor een zak zuurstof.

Luchtverkoper worden?

De luchtmarkt is nog vrij nieuw en groeit in rap tempo. De twee Canadezen verdienen inmiddels enkele tonnen per jaar en een Australisch bedrijf heeft al aangegeven dat men op een wachtlijst komt te staan wanneer men wilt bestellen. Meneer Guangbiou is er zelfs al multimiljonair mee geworden. Omdat de bussen, zakken en blikjes handmatig gevuld moeten worden, loopt de vraag op dit moment voor op het aanbod.

Ben jij van plan morgen te gaan wandelen? Twijfel dan niet en neem een plastic zak mee. Zet deze vervolgens te koop. Zo word je met elke keer joggen weer een stukje rijker. Als je toch een beetje luchtig over dit beroep nadenkt en liever bij wat serieusere zaken stilstaat dan hebben we misschien wel je droombaan gevonden.

Ben jij hoogopgeleid talent, bijna afgestudeerd en op zoek naar een traineeshipbusiness course of inhousedag? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jou eerste droombaan? schrijf je dan in voor onze Talentpool!

Deel dit bericht

Comments are closed.