“Bodem raakt de grote uitdagingen van deze tijd”

0
Leestijd: 2 minuten

In 2016 begon hij met het NBT bij adviesbureau Stantec. Maar tegenwoordig werkt Luytzen Woudstra bij ERM, waar hij klanten adviseert over bodemgerelateerde vraagstukken. Wat het traineeship hem heeft opgeleverd? Vooral een breed perspectief op de bodemsector en een relevant netwerk.

Veel afgestudeerden beginnen enthousiast aan hun eerste baan. En als dat goed bevalt, blijven ze daar ook lang in dienst. Verre van vreemd natuurlijk, stelt Luytzen. Maar zonder ervaring bij andere werkgevers, bestaat de kans dat je dingen voor waar aanneemt die dat misschien helemaal niet zijn.

“Hoe lopen de hazen in andere organisaties? En hoe ervaren vakgenoten hun werk? Het NBT verruimt blikken en visies. Neem de verschillen tussen een overheid en een adviesbureau; die zijn soms enorm. Bij de eerste komt veel meer politiek kijken, bij de tweede zijn de lijntjes veel korter.”

“Om tot oplossingen te komen, móeten we elkaar vinden”

Netwerk

Brede blikken zijn ook een verrijking voor opdrachtgevers. Uiteraard op het gebied van kennis, maar ook het brede netwerk van de trainees kan handig zijn. Als voorbeeld vertelt Luytzen over de problematiek rondom PFAS: door de mens gemaakte stoffen die van nature niet in het milieu voorkomen.

“Bij een stof als lood ligt de wet- en regelgeving vast. Maar bij PFAS zijn er nog veel onduidelijkheden. Het is heel interessant om te zien hoe bureaus en overheden in de bodemsector hiermee omgaan. Om tot de juiste afspraken en oplossingen te komen, móeten organisaties elkaar vinden.”

Grote uitdagingen

Luytzen werkt sinds 2019 bij ERM, waar hij zich vooral heeft toegelegd op de bodemkwaliteit in industriële gebieden. Hij adviseert bijvoorbeeld grote bedrijven die te maken hebben met oude of nieuwe verontreiniging over de mogelijkheden op het gebied van bodemsanering.

“De bodem raakt de grote uitdagingen van deze tijd, zoals klimaatadaptatie en voedselvoorziening. In de Rotterdamse haven staan eindeloze rijen met grote tankterminals voor fossiele brandstoffen. Ik probeer ervoor te zorgen dat die grond straks ook weer geschikt is voor de opslag van voedsel.”

“Het NBT leerde me focussen op waar ik goed in ben”

Waardevolle les

Toen hij aan zijn traineeship begon, wilde Luytzen graag beter worden in de dingen waar hij niet zo goed in was. Als voorbeeld noemt hij het uitvoeren van modelleringen. Maar het NBT deed hem al snel inzien dat hij zich veel beter kan focussen op de dingen waar hij juist wél goed in is.

“Focus op je kwaliteiten! Dat is superbelangrijk. Ik ben een netwerker, dus laat mij de resultaten van een onderzoek maar presenteren. Modelleren kan ik beter overlaten aan collega’s die daarin uitblinken. Werk vanuit je kracht en talent. Ik ben het NBT nog steeds dankbaar voor die levensles.”

Share.

Comments are closed.