Opbouw van je Australische cv

0
Leestijd: 2 minuten

Australië is een populair land voor backpackers en stagiairs vanwege het grote aanbod van werkgelegenheid en de westerse cultuur. Als je van plan bent om in Australië te gaan werken of om er stage te gaan lopen (super leuk!), is een goed cv noodzakelijk. Met ‘goed’ wordt in dit geval de opbouw bedoeld.

Je cv begint zoals altijd met je naam en adres. Daarna volgt niet je telefoonnummer of rijbewijs maar een link naar je LinkedIn of portfolio.

Vervolgens schrijf je in twee of drie zinnen wat je precies wilt en waarom. Vergeet niet om op te schrijven wat je voor toegevoegde waarde hebt.

Anders dan in Nederland, schrijven ze in Australië geen middelbare school op hun cv. Je vult alleen je beroepsopleidingen en behaalde certificaten in. Je noteert de naam van de school, de stad, de begin- en einddata, mbo/hbo/wo, naam van je studie, minor en specialisatie.

Het belangrijkste van je cv is je werkervaring. Je vermeldt alleen de relevante werkervaring, de rest kan onder het volgende kopje. Het kopje van je werkervaring lijkt erg op die van je educatie. Uiteraard laat je het niveau weg. De naam van je studie vervang je door je functie en de minor en specialisatie vervang je samen door een beknopte taakomschrijving.

Nu is het tijd voor je nevenactiviteiten. Hierbij kun je denken aan functies bij je studentenvereniging. Als je niet zulk soort ervaring hebt noteer je je hobby’s. Je schrijft dit hetzelfde op als bij je werkervaring (dus je begint met de naam van de organisatie oid en eindigt met de taakomschrijving).

Onder het volgende kopje vul je je vaardigheden of talenten in zoals handige karaktereigenschappen, computervaardigheden en competenties. Categoriseer ze per regel.

Ten slotte noteer je je talen. Je schrijft van elke taal op hoe goed je die spreekt en schrijft.

Als laatste schrijf je een motivatiebrief. Ten eerste schrijf je iets over jezelf. Probeer jouw persoonlijkheid en vaardigheden in kaart te brengen. Daarna beschrijf je wat je precies wilt. Je omschrijft ook wat je verwacht van de stage en waarom je zo die zo graag wilt bemachtigen. Omdat het om een buitenlandse stage gaat vermeld je tevens waarom je voor dat land hebt gekozen. Wees hier zo origineel mogelijk in. Het derde gedeelte gaat dieper in op het eerste gedeelte. Hierin vertel je wat het stage bedrijf van jou kan verwachten. Als laatste sluit je netjes af, bijvoorbeeld met: ‘ To whom it may concern.’.

Wil je nog meer tips over het schrijven van een Australische cv? Lees dan het artikel ‘Tips voor je Australische cv‘.

Nu kan je gaan solliciteren voor een startersvacature, stage of traineeship!

Share.

Comments are closed.