De eerste minuten van je sollicitatiegesprek

0
Leestijd: 2 minuten

“Waarom ben jij de beste kandidaat voor deze functie?” “Waarom wil je werken bij dit bedrijf?” “Wat zijn je mindere kwaliteiten, en wat doe je eraan om deze te verbeteren?” – slechts een aantal vragen waarop je je voorbereidt, wanneer je een sollicitatiegesprek hebt. Maar, denk jij wel eens na wat je in de eerste paar minuten tegen je toekomstige baas of collega gaat zeggen? Uit onderzoek (€) is gebleken dat smalltalk cruciaal is bij je sollicitatiegesprek. Hier enkele do’s en zeker-niet-do’s over hoe je de eerste paar minuten van je sollicitatiegesprek – in ieder geval verbaal – goed doorkomt.  

Toon oprechte interesse

Niets erger dan onoprechte oprechtheid. Als het kantoorpand een enigszins treurige verschijning betreft, ga daar dan geen complimentjes over geven. “Werk je hier al lang?” is in dat geval een betere binnenkomer. 

Probeer raakvlakken te vinden

Een eeuwenoude salestechniek, die je heel goed in dagelijkse situaties kunt toepassen, is het vinden van raakvlakken met je gesprekspartner. “Hendrik-Jan, zei je? Toevallig! Zo heet mijn vader ook.” of “Wat leuk, die broek heb ik in het blauw.”

Cliché’s: doe maar niet.

“Poeh poeh, ik heb het gevonden hoor!”

Als íets uitstraalt dat je weinig creatief bent in gespreksvoering, is het wel wanneer je met cliché’s gaat strooien. Dat je het gevonden hebt wordt al wel duidelijk wanneer je binnenloopt.

“Weertje, hè?”

Het is altijd makkelijk om over het weer beginnen. Het is alleen te vaak een wanhopige manier om een awkward stilte te verbreken. Dus tenzij je reeds een keiharde bui op je hersenresevoir hebt moeten vangen, of je door de hitte met een hoofd roder dan de neus van Bassie binnenkomt, kun je er wellicht beter niet over beginnen. Degene met wie je een gesprek hebt zal wellicht wel met cliché’s strooien, maar jij bent degene die indruk moet maken. Laat je creativiteit zien, ook bij simpele dingen als smalltalk. Succes!

Deel dit bericht

Comments are closed.