DE SCRIPTIE-CHECKLIST

0
Leestijd: 3 minuten

Je studentenleven wordt al iets minder en langzamerhand begin je na te denken over een fulltime baan. Wat wil ik eigenlijk: maandenlang reizen, gelijk aan de bak of doorstuderen? Eigenlijk ben ik nog helemaal niet toe aan 9-tot-5 banen. Geen zorgen, er staat eerst iets anders op je lijstje: je scriptie rocken, dan komt de rest wel. Wij geven hier een paar laatste tips zodat je met een goed gevoel je scriptie in kan leveren.

Een verzorgde scriptie
Ondanks dat Microsoft Word al vanaf jongs af aan in je vingers zit, is het belangrijk dat je – heel saai – even het lijstje afgaat. Punten als paginanummering (ook in de bijlagen), een voorblad, een inhoudsopgave, paragrafen en (sub)titels worden zeker (onbewust) meegenomen in de impressie van je scriptie. En hoe groot wonder je ook bent op het gebied van Nederlands, laat altijd minimaal twee mensen je scriptie checken op spellings- of grammaticafouten. Naast alle basisdingen zijn een mooie lay-out, een netjes ingebonden scriptie en eventueel wat professionele afbeeldingen erbij belangrijk voor een goede eerste indruk bij je beoordelaar.

“Maak een goede eerste indruk met een mooie lay-out en een netjes ingebonden scriptie.”

Helder afstuderen
Het is verleidelijk om met dure woorden te gooien, alleen bij vakjargon te blijven en ingewikkeld te schrijven omdat dat een extra laag zou geven. Toch is het belangrijk dat de lezer wordt meegesleurd in je verhaal en niet blijft steken op ouderwetse woorden of raadselachtig taalgebruik. Een samenvatting waarin de scriptie begrepen wordt, duidelijke doel- en probleemstellingen en een voorwoord zorgen ervoor dat de lezer helder in je scriptie stapt. Een samenhang in een scriptie is gelijk merkbaar en zorgt voor meer leesplezier. En het is zeker geen magie: met verbindingswoorden kun je al een eind komen.

De harde realiteit
Een beoordelaar krijgt vele scripties om handen en heeft weinig tijd ervoor. Wanneer jij de APA-verwijzingen op een rijtje hebt, de bronvermeldingen kloppen en de tabellen duidelijk en netjes zijn verwerkt in je scriptie, verminder je het risico dat een ‘snelle beoordelaar’ je scriptie negatief beoordeeld. Daarnaast is het belangrijk om af te bakenen. Wanneer je veel interesse hebt in je afstudeeronderwerp, is er ook een grote kans dat je verdrinkt in alle informatie. En hoeveel stevige feiten er ook op papier staan, de beoordelaar moet wel de kern eruit kunnen halen. Oefen met een elevator pitch. In één minuut vertel jij waar je scriptie overgaat, op familieverjaardagen en op vriendenborrels.

Toekomst
En niet geheel onbelangrijk: wat wil je bereiken met je scriptie? Vrijwel geen student zal nee zeggen als zijn scriptie mag worden gepubliceerd. Maar wat is het gene waar jij naar wil streven? In hoeverre wil je bijvoorbeeld dat het toepasbaar is in de maatschappij? Je doelen van je scriptie zijn belangrijk. Wanneer je een actueel onderwerp of een creatieve insteek hebt, maak je al meer kans om naast je fijne afstudeercijfer een vervolgtraject te hebben met je geschreven werk. Wie weet wat daar uitkomt!

Klaar met je scriptie en al aan het nadenken over een volgende stap? Benieuwd naar wat je met jouw studie kan betekenen binnen de IT en welke functie of organisatie ook echt bij je past? Meld je aan voor een assessment bij ons!

Deel dit bericht

Comments are closed.