Flirten tijdens een sollicitatiegesprek?

0
Leestijd: 2 minuten

“…en hoe is je gesprek verlopen?”. Laury (25, online marketeer) steekt van wal: “het gekke is dat ze me voor de baan die ik eigenlijk niet per se wilde hebben, voor een vervolggesprek hebben gevraagd. En voor het gesprek waar ik me het beste op had voorbereid, twijfelen ze of ik wel in het team pas….” Wat is hier nu precies aan de hand? De vraag hier is, wat is doorslaggevend om op een vervolggesprek te worden uitgenodigd. Antwoorden van coachees zijn vaak: “mijn voorbereiding op het gesprek en kennis van het bedrijf, een verzorgd uiterlijk, dat ik goede voorbeelden heb van mijn competenties en de kwalificaties waar ze naar vragen”. Goede punten. Maar je mag er vanuit gaan dat elke kandidaat zorgt dat dit op orde is. Je gaat er dus niet de race mee winnen.

Gesprekken afnemen is ook iets heel subjectiefs, uiteindelijk is het gevoel dat jij de interviewer geeft doorslaggevend. Ben je in staat om in korte tijd een relatie op te bouwen met de interviewer, en oprechte interesse en enthousiasme over te brengen? Het liefst direct aan het begin van het gesprek, dan vergroot je jouw kansen aanzienlijk. Hiervoor moet je wat meer van je zelf laten zien, en lef tonen, misschien over een drempel heen. Dezelfde regels gelden als voor flirten in de kroeg, ga zelfverzekerd op je doel af, maar doe het subtiel. Het gaat erom de regie in het gesprek te nemen en niet alleen af te wachten.

Simpele tips die ik met Laury heb bedacht en jou kunnen helpen. 1. Bereid een ijsbreker voor, waardoor je gelijk contact maakt, en je je eigen zenuwen tempert (iets positiefs waarmee het bedrijf in de actualiteit staat). 2. Maak gepaste complimenten (over de locatie, de website) 3. Stel je vragen vanaf het begin, wacht daarmee niet tot het eind en motiveer je vragen (over het bedrijf, de vacature, de bedrijfscultuur). 4. Vraag altijd naar de achtergrond van de interviewer en vraag er op door (dat geeft de interviewer het gevoel van persoonlijke interesse en aandacht) 5.  Bedenk een plan voor hoe je jouw persoonlijkheid wilt laten zien, wat moet de interviewer zeker van jou onthouden, en hoe en wanneer ga je dat in het gesprek brengen (door het stellen van vragen, het toelichten en aanvullen van vragen en antwoorden met “wat ik trouwens zelf heel belangrijk vind …..)

Deel dit bericht

Comments are closed.