Het 4Q model – onze visie op mensen

0
Leestijd: 3 minuten

Nieuwsgierig naar hoe Young Colfield met talent ontwikkeling om gaat? Lees nu de blog van Talent Manager Els over het 4Q model en hoe deze centraal staat binnen Young Colfield. Meer weten over de individuele quotiënten? Check dan de website van Young Colfield!

Wij geloven dat mensen vanuit zelfbewustzijn de wereld in beweging brengen. Dit zelfbewustzijn faciliteren we bij Young Colfield door een veilige voedingsbodem te bieden waar onze trainees actief gestimuleerd worden zichzelf te ont-wikkelen.

Wij geloven niet in een keurslijf van ‘zo moet het’ of ‘dit is de weg’. Wat ons betreft heeft ieder mens zelf al alles in zich om tot de antwoorden op zijn of haar vragen te komen. Dit is ieders eigen-wijsheid: de basis in jouzelf waar je altijd op kunt vertrouwen en terugvallen. Hier weet jij zelf de antwoorden, wie je bent en wat je wilt. Dit brengt helderheid en rust.

Tegelijkertijd beseffen we ons ook dat het door bepaalde overtuigingen en gewoontes niet altijd mogelijk is om deze eigen-wijsheid te leven. Coaching is een middel dat kan helpen bij het herontdekken én ontginnen ervan. Weer leren luisteren naar jezelf. Weten hoe het bij jou zit en zelf regie kunnen voeren. Vele wegen leiden naar Rome. Om die reden reiken we bij Young Colfield verschillende trainingen en tools aan, zodat er voor ieder wel wat tussen zit dat raakt. Een belangrijke basis hierbinnen is het 4Q model.

Het 4Q model vormt het uitgangspunt van onze kijk op mensen: namelijk als geheel. Voor ons betekent écht aandacht hebben voor onze mensen niet alleen aandacht hebben voor het intellect en wat hij of zij allemaal wel of niet goed kan. Dit betekent óók oog hebben voor hoe iemand in zijn of haar vel zit – of iemand zich verbonden voelt met de omgeving en of iemand weet waarom en waartoe hij of zij de dingen doet. Zo kijken we ook naar onze trainees. Niet als resource, maar als volledig mens. Omdat, wat ons betreft, alleen met die aandacht werkelijk duurzame ontwikkeling kan plaatsvinden.

In het kort is het idee dat ieder mens 4 quotienten, 4 intelligenties in zich heeft:

  • FQ: Fysieke Intelligentie
  • IQ: Intellectuele Intelligentie
  • EQ: Emotionele Intelligentie
  • SQ: Spirituele Intelligentie

Je kunt deze intelligenties zien als krachten, vermogens, talenten of bronnen die tot jouw beschikking staan. Elke Q is even belangrijk en verdient jouw aandacht. Het uiteindelijke doel is dat iedere Q genoeg aandacht krijgt en in balans is. Dit draagt bij aan jouw gezondheid, welzijn en begrip van jouzelf als geheel, multidimensionaal mens. Hoewel dus iedere Q even belangrijk is, zul je merken dat de ene Q je wat meer ligt of aanspreekt dan de andere. Laat je door je persoonlijke voorkeuren niet misleiden: elke Q verdient evenveel aandacht om in balans te zijn.

In een serie van 4 blogs zoom ik in op één Q met de onderstaande vragen als leidraad.

  • Wat houdt deze Q in?
  • Wat levert deze Q op en waar kan je op letten?
  • Wanneer is deze Q in balans en wanneer juist niet?
  • Hoe kan je in de praktijk aandacht geven aan deze Q?

In een afsluitende 5e blog licht ik uit hoe wij de 4Q’s binnen Young Colfield als organisatie plek geven op verschillende manieren.

Tot slot vind ik het belangrijk om te benadrukken dat ik hier niet de intentie heb om volledig te zijn of een waarheid te preken. Dit is een model dat ons bij Young Colfield gezamenlijke taal en houvast geeft om te streven naar duurzame ont-wikkeling. We delen graag hoe wij dit zien en gebruiken in ons dagelijks werk. Neem vooral mee wat je aanspreekt en vaar nog meer op je eigen-wijsheid!

Website Young Colfield
Deel dit bericht

Comments are closed.