Het aflossen van je studieschuld – Hoe werkt dat?

0
Leestijd: 3 minuten

Je had jezelf nog zo beloofd het extra geleende bedrag op je spaarrekening te zetten en er niet aan te komen. Toch heb je er je wekelijkse feestjes, je huur, tientallen bestellingen via Thuisbezorgd én je rookverslaving van betaald. Gelukkig heb je wel een leuke tijd gehad. Daar is de studententijd dan ook voor. Het zure is dat je het geleende bedrag wél weer moet terugbetalen, wat nog veel vervelender wordt als het je niet gelukt is om je studie binnen die tien jaar af te ronden. Hoe werkt dat eigenlijk, je studieschuld aflossen?

Wat is de studiefinanciering eigenlijk?

Wanneer je net je hbo- of wo-diploma binnen hebt, val jij als student nog binnen het oude stelsel. Van de vijf onderdelen waar studiefinanciering uit bestaat (de basisbeurs, de aanvullende beurs, het studentenreisproduct, een lening en het collegegeldkrediet), kreeg jij de basisbeurs, het studentenreisproduct en eventueel de aanvullende beurs nog bijna cadeau. Wanneer je binnen 10 jaar tenminste één opleiding hebt afgerond, hoef je deze ‘leningen’ immers niet terug te betalen. Eigenlijk wel lief van de overheid.

Je kan er echter niet van rondkomen als je op jezelf woont. Veel studenten kiezen er dan ook voor om wat extra bij te lenen. De rentestanden zijn namelijk erg gunstig. In 2010 betaalde je nog 2,39% rente over je lening, een jaar later was dat al 1,5%. In 2017 betaal je zelfs 0,00% rente – helemaal niets dus. Je bent niet de enige die zich door deze lage rentestanden liet verleiden en voor extra geld is gegaan. Elke maand wordt je schuld weer een tikkie groter. Zit je na drie jaar opeens toch op een studieschuld van €15.000. Oeps..

Studieschuld aflossen is dus wel verplicht. Gelukkig word je wel wat rust gegund. De eerste twee jaar na je studie, de aanloopfase, hoef je namelijk niets af te lossen. Misschien maak je in deze periode je wereldreis. Of vind je jouw droombaan. Je hoeft je in ieder geval nog eventjes geen zorgen te maken over je studieschuld.

De langste jaren van je leven

Maar dan begint de aflosfase. Als het een beetje meezit, heb je nu een baantje gevonden. Als het heel erg meezit misschien zelfs de baan van je dromen. Elke keer als jij je loonstrook binnenkrijgt, kun je vanaf nu een bedrag aftrekken waarmee je nooit iets kan doen.

DUO berekent eerst het bedrag dat je per maand moet betalen. Dit bedrag hangt alleen af van de schuld die je hebt en het rentepercentage voor afbetaling. Het percentage voor afbetaling wordt bepaald door het laatste jaar waarin je recht had op studiefinanciering en staat telkens voor 5 jaar vast. Wanneer het maandbedrag is bepaald, kijkt DUO pas naar je draagkracht. Afhankelijk van je inkomen, kan het bedrag dat je per maand moet aflossen namelijk lager uitvallen. Het bedrag kan niet hoger worden dan de maandindicaties (die je hier kan vinden).

Wanneer je nog binnen het oude stelsel valt, heb je voor de studieschuld aflossen 15 jaar. Dat is natuurlijk best kort als je bedenkt dat studenten uit het nieuwe stelsel er liefst 35 jaar over mogen doen (al krijgen die natuurlijk geen gratis geld meer). De gemiddelde studieschuld is zo’n €15.000, wat in het nieuwe stelsel betekent dat je ongeveer €80 per maand aflost. Als je het studentenreisproduct niet op tijd opzegt, kan dit bedrag door forse boetes zelf nog verder oplopen. Toch nog best een hoop..

DUO houdt er dus een heel systeem op na om te bekijken wat je per maand aflost. Ben jij ook een lenende student (geweest)? Weet dan wat je te wachten staat!

Bekijk De checklist voor afgestudeerden voor tips die je MOET toepassen na het afstuderen

Deel dit bericht

Comments are closed.