Voorbereiding assessment | PT. 4

0
Leestijd: 2 minuten

Rollenspel

Een belangrijk onderdeel van een assessment is een rollenspel. gedurende het rollenspel zal de kandidaat gekoppeld worden aan een acteur. Hiermee zal de case opgelost moet worden. Diegene speelt zijn rol vaak overtuigend. Dit zorgt voor een realistisch scenario. Wat zijn veel voorkomende soorten rollenspellen? Hierbij moet je denken aan:

  • Een slecht-nieuws gesprek met een opdrachtgever waarin je vertelt dat een project niet op schema loopt en je toestemming vraagt om extra inzet van mensen/middelen.
  • Een gesprek met een ongemotiveerde werknemer waarbij je moet vertellen dat hij iets moet doen waar hij geen zin in heeft, bijvoorbeeld een presentatie geven op zijn vrije middag.

Stappenplan rollenspel

Om door het rollenspel te gaan zal er zich gehouden moeten worden aan bepaalde richtlijnen. Over het algemeen zijn deze van toepassing op bijna alle soorten rollenspellen, tijdens een assessment.

Allereerst is het belangrijk om je open te stellen en niet snel tot een conclusie komen. Je krijgt door de tijdsdruk het gevoel dat je het snel moet afronden. Zo praat je veel sneller en geef je de tegenpartij (de acteur) weinig ruimte om aan het woord te komen en zijn antwoorden te laten onderbouwen. Het is beter om een goed gesprek neer te zetten en zonder conclusie te komen, dan het gesprek te laten beïnvloeden door tijdsdruk. Bedrijven geven juist zo’n hoge tijdsdruk om te zien hoe jij ermee zou omgaan.

Ten tweede wordt er gekeken naar de bewaking van de voorgang van het gesprek. De acteur zal in alle waarschijnlijkheid veel irrelevante informatie vertellen tijdens het gesprek. Dit om de lat hoger te leggen om het uiteindelijke doel van het gesprek te kunnen behalen. Hierdoor zal jezelf concrete vragen moeten stellen en dichtbij de kern van het gesprek blijven. Zo lukt het om het doel van het gesprek te behalen. Om dit doel te behalen is het ook van belang om jouw rol kenbaar te maken tijdens het gesprek. Als het bijvoorbeeld om een gesprek tussen een manager en medewerker gaat, dan is het voor de hand liggend dat de medewerker niet de overhand krijgt tijdens het gesprek. Om dit te voorkomen dien je een goede voorbereiding te treffen en gedurende het gesprek jezelf te analyseren of jij de rol goed vervult.

Tot slot is het van belang om het gesprek af te sluiten met een conclusie waarin afspraken worden gemaakt. Het gesprek moet een concreet resultaat hebben opgeleverd.

Tip

Om je goed voor te bereiden op een rollenspel, als onderdeel van een assessment, is het belangrijk om de bovengenoemde punten mee te nemen. Neem de gevraagde competenties mee in jouw voorbereiding. Het bedrijf zal jou juist een rol geven waarbij de gevraagde competenties tot hun recht zullen komen.

Ben je benieuwd naar nog  meer tips? Klik hier om deel 2 van het voorbereiden op een assessment te lezen.

Deel dit bericht

Comments are closed.