Hoe vind ik de baan die perfect bij mij past?

0
Leestijd: 3 minuten

Hoe vind ik de baan die perfect bij me past?

We worden al erg vroeg geacht om een carrièrekeuze te maken in de vorm van een beroepsopleiding. Toch zijn mensen die vóór hun 20e al weten wat ze de rest van hun leven willen doen een zeldzaamheid. Sterker nog: ook al wist je op zo’n jonge leeftijd al wat je passie en roeping was, dan nog is er de kans dat je vroeg of laat in een andere branche of tak van industrie terechtkomt.

Banen zijn immers niet meer voor het leven. We moeten ons constant opnieuw uitvinden om het hoofd boven water te houden. Daarnaast brengt levenservaring andere smaken en prioriteiten met zich mee. Wanneer je de vijftig gepasseerd bent, zou het zomaar eens kunnen dat je geld stukken minder belangrijk vindt en liever meer vrije tijd hebt of zelfs eigen baas wilt worden. Misschien begin je je carrière als specialist maar ontdek je vroeg of laat dat je graag meer verantwoordelijkheden hebt en een leidinggevende functie ambieert.

Hoe je er achter komt wat je droombaan is

Samengevat is de baan die nu bij je past niet zozeer de baan die jou over tien jaar nog op het lijf is geschreven. Als die baan überhaupt nog bestaat. Maar het feit dat de arbeidsmarkt en jouw persoonlijke ontwikkeling niet stilstaan, betekent niet dat we niet ambitieus mogen zijn. De tijd en moeite die je steekt in het vinden of creëren van jouw droombaan, betalen zich immers dubbel en dwars terug in werkplezier, mentale en fysieke gezondheid, verhoogde productiviteit en –als logisch gevolg– een hoger dan gemiddeld salaris.

Maar hoe ontdek je nu wat je droombaan is? Het is dan eerst zaak om jouw talenten en voorkeuren op een rijtje te krijgen. Vervolgens kun je kijken welk werkveld of welk bedrijf daarbij aansluit. Er zijn verschillende carrièretesten die jou daarbij kunnen helpen. Zo kan een werkwaardentest je helpen de juiste werkomgeving te vinden – met juist veel verantwoordelijkheden of weinig, met veel zelfstandigheid of juist in een team, met veel creativiteit of juist veel structuur. Een beroepskeuzetest kijkt puur en alleen naar de werkzaamheden die jou het beste liggen. Onthullend is ook de werkgeversmatch, die kijkt in hoeverre jouw voorkeuren en waarden aansluiten bij het unieke karakter van een werkgever.

Vier manieren om jouw droombaan te vinden

Wanneer je duidelijk hebt in welke branche je wilt werken en hoe jouw ideale baan eruitziet, is het tijd om die baan te vinden. Gelukkig zijn er meerdere manieren waarop dat kan.

De eerste tactiek is het zoeken naar vacatures. Dit is vooral een beproefde aanpak wanneer je geen zeer vreemde eisen of wensen hebt en wanneer je voor een beroepsveld kiest waarin voldoende aanbod is. Een voorbeeld daarvan zou kunnen zijn een parttime baan op een reisbureau. 

Als je niet direct een vacature vindt die bij jouw ideaalbeeld aansluit, wil dat niet zeggen dat die vacature niet bestaat. Het kan zo zijn dat die alleen intern bij een bedrijf wordt geadverteerd of wellicht komt die vacature over enkele maanden pas vrij. De enige manier om daar achter te komen is door open sollicitaties te versturen. Hierin geef je te kennen waarom je graag voor dat bedrijf zou willen werken en in welke rol. Het heeft misschien een hoger schot-hagel- gehalte, maar er kleven wel degelijk voordelen aan een open sollicitatie: je hebt vrijwel geen concurrentie en je kiest zelf de bedrijven en organisaties uit waar je het liefste aan de slag gaat. 

Een andere manier om jouw droombaan te vinden, is door er een soort van campagne voor te voeren. Hierin presenteer je jezelf op originele manier en geef je te kennen wat jouw wensen zijn. Wanneer jouw originele presentatie of video viraal gaat, weet je dat je vroeg of laat door werkgevers wordt uitgenodigd. Tot slot kun je ook zélf die droombaan creëren. Met andere woorden: door eigen baas te worden. Werk je het liefst zelfstandig, dan kun je als freelancer aan de slag gaan.

Werk je graag samen met anderen? Dan kun je het nog groter aanpakken en een eigen bedrijf met vrienden of bekenden starten. Dit is natuurlijk een optie waar je niet zomaar voor kiest; uit een persoonlijkheidstest en/of werkwaardentest moet dan naar voren komen dat je standvastig en creatief bent, graag dingen bedenkt, graag netwerkt, en naar vrijheid verlangt.

Lees hier ook de blog “In 10 stappen naar jouw droomfunctie

Door: CVster

Deel dit bericht

Comments are closed.