Inhousedag do’s en don’ts

0
Leestijd: 3 minuten

Moet je nu wel of niet zoveel mogelijk aandacht trekken van de recruiter? Mag je vragen wat het startsalaris is van trainees en hoeveel uur per week ze eigenlijk werken? Hoe lang moet je blijven hangen bij de borrel? En mag je gewoon een biertje bestellen of houd je het beter bij een cola? De etiquette op een inhousedag kunnen verwarrend zijn, wij vroegen daarom twee van onze trainees die erg positief waren opgevallen op onze inhousedagen om raad!

Niek is Business & IT trainee bij FrieslandCampina en werd na de inhousedag zelfs door een manager nog eens uitgenodigd op kantoor voor een koffietje. Hij moest natuurlijk ons selectieproces nog door, maar was vanaf het begin een gedoodverfde favoriet voor het Business & IT traineeship. Technology trainee Peter was meteen de meest geliefde inhousedag bezoeker van het FrieslandCampina Campus Recruitment team en toen zij zijn CV binnen zagen komen voor het traineeship, hoefde ze niet lang na te denken of Peter door mocht naar de volgende ronde. We vroegen Niek en Peter om wat do’s en don’ts tijdens inhousedagen.

Inhousedag do’s

  • Bereid je goed voor. Peter: “Om het meeste uit een inhousedag te halen zou ik thuis al wat voorbereiden, bedenk wat je wilt weten en bereid wat vragen voor.”.
  • Zorg dat je positief opvalt. Niek geeft als tip om hier altijd bewust op te blijven: “Het is belangrijk om je tijdens een inhousedag ervan bewust te zijn dat hoe je je hier gedraagt al invloed kan hebben op je kansen om voor FrieslandCampina te werken. Door enthousiast over te komen en je bewust te zijn van je eigen gedrag kan je de beste indruk achterlaten.”
  • Denk niet alleen aan hoe jij overkomt op het bedrijf, maar let ook op hoe het bedrijf overkomt op jou! Peter: “Voor mij is het belangrijkste doel van een inhousedag het leren kennen van het bedrijf, de werknemers en de cultuur en hiermee voor mezelf bepalen of ik voor dit bedrijf zou willen werken.”
  • Houd contact met trainees. Als je een leuk gesprek hebt met een trainee, vraag dan of je ze even toe mag voegen op LinkedIn. Niek: “Ik heb de inhousedag ook gebruikt om contact te leggen met huidige trainees zodat ik ze later om advies kon vragen over de selectieprocedure.”

Inhousedag don’ts

  • Vraag niet naar de bekende weg. Je hoeft echt niet alle ins en outs van het FrieslandCampina annual report te kennen of de namen van al onze bestuursleden op te kunnen noemen, maar laat zien dat je je een beetje hebt ingelezen. Vragen hoe lang het traineeship duurt terwijl dat vier keer op de website vermeld staat is not done.
  • Blijf niet te overdreven bij de recruiters rondhangen. Natuurlijk is het handig om even een praatje te maken met de aanwezige recruiter, maar zorg dat het oprecht en leuk blijft. Peter zegt hierover: “Blijf vooral jezelf en ga niet overdreven de recruiters en medewerkers opzoeken. Ja, je moet opvallen en jezelf laten horen, maar zodra je hierin te ver gaat ga je juist negatief opvallen.”
  • Vragen naar het salaris. We willen natuurlijk allemaal een zo goed mogelijk salaris, dat snappen recruiters ook wel. Maar als je kiest voor een bepaald bedrijf moet je dat doen vanwege de fit met het bedrijf of de inhoud van de baan. Als een recruiter denkt dat het voor jou afhangt van een paar procent meer salaris bij een ander bedrijf, dan maak je geen goede indruk. Daarbij heeft elk bedrijf weer andere arbeidsvoorwaarden die een verschil in salaris kunnen compenseren.

Wil je na het lezen van deze tips ook wel eens bij FrieslandCampina komen kijken tijdens een inhousedag? Kijk dan hier wanneer onze volgende inhousedagen zijn!

Share.

Comments are closed.