Je zwakke punten

0
Leestijd: 2 minuten

Eén van de meest gestelde vragen tijdens het sollicitatiegesprek: ‘Wat zijn je zwakke punten?’. Jouw gesprekspartner wil graag weten wie hij voor zich heeft zitten en wilt achterhalen of je de juiste match bent met het bedrijf. Daar horen dus ook je zwakke punten bij. Het is een vervelende vraag die iedereen moeilijk vindt, maar wanneer jij hier handig antwoord op geeft kan je een mooie brug slaan naar de vereisten van de functie.

DOEL VAN DE VRAAG
Tuurlijk wilt je gesprekspartner weten wie hij voor zich heeft zitten. Het leren kennen van jou als sollicitant is echter niet de enige reden van deze vraag. De vraag is bedoelt om de gesprekspartner erachter te laten komen of je al kennis hebt gemaakt met je eigen zwakke punten. En, erg belangrijk, wat je met je zwakke punten hebt gedaan om ze te verbeteren. Door deze vraag krijgt jouw gesprekspartner een mooi beeld van jouw zelfkennis en persoonlijke ontwikkeling.

HOE BEANTWOORD JE DE VRAAG
De kans dat je deze vraag krijgt tijdens je sollicitatiegesprek is zeer groot. Het is belangrijk dat je deze vraag eerlijk beantwoord, maar je zult jezelf ook moeten verkopen. Dit is ook precies wat deze vraag zo moeilijk maakt. De kunst is om de vraag zo om te vormen dat het in jouw voordeel werkt. De volgende drie voorbeelden laten zien hoe je dit slim kunt aanpakken:

Noem een slechte eigenschap van jezelf die niks te maken heeft met de functie waar je op solliciteert. Je kunt gerust aangeven dat je slecht in presenteren bent, wanneer je solliciteert voor een administratieve functie.

Deze is heel sneaky, maar werkt wel: noem een slechte eigenschap die eigenlijk ook geïnterpreteerd kan worden als een sterke eigenschap. Een bekend voorbeeld daarvan is ‘perfectionistisch’ zijn. Zeker bij functies die nauwkeurigheid vereisen is dit geen slechte eigenschap.

Last but not least: neem een slechte eigenschap van jezelf die in zijn voordeel werkt bij het bedrijf waar je solliciteert. Je kunt namelijk zeggen dat je niet lang stil kunt zitten als je solliciteert voor een dynamische functie waarbij je veel zult gaan reizen.

En vergeet na het benoemen van je zwakke punt niet om aan te geven hoe je dit probeert te verbeteren.

EN HOE VOORAL NIET!
De vraag is dus vooral bedoelt om je zelfkennis en persoonlijke ontwikkeling te laten zien. Wanneer je zegt dat je geen zwakke punten hebt zal je gesprekspartner denken dat je niet over zelfkennis beschikt. En in het ergste geval kan je zelfs arrogant overkomen.

Ben jij hoogopgeleid talent, bijna afgestudeerd en op zoek naar een traineeshipbusiness course of inhousedag? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jou eerste droombaan? schrijf je dan in voor onze Talentpool!

Deel dit bericht

Comments are closed.