Kansen in de IT voor werkloze hbo’ers en academici

0
Leestijd: 2 minuten

Dit kan namelijk als werkloze hbo’er of academici in de regio Amsterdam. De Hogeschool van Amsterdam (HvA) en de Universiteit van Amsterdam (UvA) ontwikkelen en voeren het project ‘Make IT Work’ uit. Dit doen zij in samenwerking met ICT-bedrijven als IBM, CGIHP, ING, KPN en Oracle. In een eerdere blogpost gaven we al aan dat er veel vraag is naar IT talent, maar dat daar een mismatch plaatsvindt. De gemeente Amsterdam probeert met dit project de vraag beter te laten aansluiten op het aanbod.

Financiering vanuit het Rijk en regio
Het Rijk, de HvA, de gemeente Amsterdam en de betrokken ICT-bedrijven in de regio zullen de kosten financieren. Het project zal in totaal 14 miljoen euro gaan kosten. Daarvan wordt 7 miljoen door Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid beschikbaar gesteld. Het project is onderdeel van het banenplan van Amsterdam ‘Werk maken van talent’. Het project biedt in eerste instantie plaats aan 180 werkloze Young Professionals. Zij zullen opgeleid worden tot software engineer op hbo-niveau. Naast opleiden worden er ook korte stages vanuit het project geboden. Dit zal beschikbaar worden voor zo’n duizend studenten. Daarnaast worden 1.400 vmbo- en mbo leerlingen in staat gesteld om hun technische beroepsvaardigheden te trainen op de werkvloer. 

Interesse?
Heb je interesse in een het omscholingstraject? De selectieprocedure van het project start met een informatietraject. Je wordt in dit virtuele traject meegenomen in de leefwereld van een software engineer. Je krijgt veel concrete informatie over de functie als software engineer en de belangrijke competenties die hiervoor nodig zijn. Bij interesse kom je verder in het selectieproces. Je zult als kandidaat meerdere assessments uitvoeren op het gebied van taalvaardigheid in Nederlands en Engels, cijfermatig inzicht en analytisch vermogen. Als laatste zal er een persoonlijkheidstest worden afgenomen. Dit proces is online. Heb je het proces succesvol doorlopen dan vindt er een kennismakingsmoment plaats tussen jou en een ICT-bedrijf op de werkgeversmarkt. Heb je een goede klik met de werkgever dan zal een intentieverklaring verstrekt worden. Dit geldt praktisch gezien als baangarantie.

Verloop van het traject
De eerste vijf maanden van het traject staan in teken van de basisvaardigheden die nodig zijn voor de functie als software engineer. Na deze vijf maanden ga je vier dagen aan de slag bij de werkgever en zit je één dag per week op de HvA. Deze fase duurt zes maanden. In de laatste fase wordt je voorzien van salaris door je werkgever. In het omscholingstraject doe je dus vakspecifieke kennis op en tegelijkertijd bouw je werkervaring op. Dit zorgt ervoor dat je kansen op de arbeidsmarkt worden vergroot. 

Kosten omscholingstraject
Het grootste gedeelte wordt gefinancierd door het Rijk en de betrokkenen bedrijven, maar het project vraagt ook een bijdrage van alle deelnemers. Ga je uiteindelijk meedoen met het traject dan dient er een bijdrage van 1000 euro betaalt te worden. De eerste 300 euro aan het begin en de resterende 700 euro na twee maanden van het omscholingstraject. Dit wordt van je gevraagd om er zeker van te zijn dat je het omscholingstraject serieus neemt.

Werkgeversmarkt
Wil je in aanmerking komen voor de eerstvolgende werkgeversmarkt op 2 december? Zorg dan dat je voor 25 november je aanmelding en selectie online succesvol hebt afgerond. Kijk op hva.nl voor meer informatie over het traject en kom erachter of je in aanmerking komt voor het omscholingstraject. 

Share.

Comments are closed.