Nette kleding voor sollicitatie + 5 dresscodes

0
Leestijd: 2 minuten

Winkelen. Je zal er vast geen trek in hebben, laat staan over nette kleding lezen. Je bent nu eenmaal man. Toch is het uiterst belangrijk je goed te kleden bij een sollicitatiegesprek, inhousedag, business-course of op je gewone werkdag. In dit artikel kun je in een overzicht lezen over de meest voorkomende dresscodes voor nette kleding, en de do’s and don’ts.

Op een correcte uitnodiging staat altijd een dresscode. Staat deze er niet? Mail of bel hier dan even over, want anders sta jij straks in je driedelig pak te shinen tussen de dasloze rakkers.

Het is altijd slim om je eigen draai te geven aan je kleding, maar in de basis dien je je er zeker aan te houden. Deze dresscodes kom je het meest tegen:

Business formal outfit voor een sollicitatie


Dit is -verrassing- de meest formele dresscode op zakelijk gebied.  Je draagt een goed sluitend, donker (maat)pak, met een hemd en een das. Manchetknopen staan altijd goed, en je schoenen dienen goed verzorgd en gepoetst te zijn. Een pochet maakt je look af. Je kunt variëren met de kleuren van je hemd of das. Tegenwoordig mag je iets meer, dus een paar Happy Socks kunnen zorgen voor een luchtige touch.

Tenue de Ville outfit voor een sollicitatie

..oftewel: stadskledij. Het betreft een chique look, met een effen (maat)pak in de kleur grijs, blauw of zwart. Subtiel is je key word, dus ga niet voor gekke kleuren of prints. Deze look wordt vaak voorgeschreven voor evenementen die overdag plaatsvinden. Bij een business-course of inhousedag kun je met deze look dus zelden de fout in gaan.

Business casual outfit voor een sollicitatie


Dit is de iets minder formele versie van de business-look. Bij business casual kun je gaan voor een broek en een hemd. Een jasje mag, maar een das is zeker niet aan de orde. Je kunt zelfs een (rustige!) polo of sweater dragen.

Casual chic outfit voor een sollicitatie


Jasje-dasje is in dit geval slim. Het betreft een formele versie van je casual kledij. Een das is echter niet verplicht, maar zal je look wel afmaken. 

Smart casual outfit voor een sollicitatie


Bij deze dresscode kun je een donkere spijkerbroek aantrekken. Nette schoenen zijn wel verstandig, sneakers of All Stars kun je namelijk zelden aan bij een evenement of sollicitatiegesprek.

Nu je op de hoogte bent van de meest voorkomende dresscodes, zorg je er in ieder geval voor dat jouw professionele uitstraling in ieder geval niet geblokkeerd wordt door een foute outfit.

Is er geen dresscode? Dan is het nog steeds de bedoeling dat je er representatief uit ziet tijdens je sollicitatie! Lees hier de blog “De juiste kledingkeuze voor je sollicitatie“.

Do’s and Don’ts voor nette kleding

Wel of geen sneakers?

Tegenwoordig zie je steeds meer sneakers onder een nette broek. Maar zijn sneakers wel of niet geaccepteerd. Sneakers kan je beter niet bij business formal dragen, maar wel bij casual-chique. Natuurlijk moet je niet op je afgetrapte festival sneakers aankomen. Kies een cleane sneaker met neutrale kleuren.

Welke tas?

Wil je geen ouderwetse aktetas dragen. Geen zorgen, zo is het ook mogelijk om vandaag de dag een sportieve tas naar werk te gaan. Natuurlijk moet het geen backpack tas zijn. Hou het simpel met neutrale kleuren en design. Zo kan je je tas makkelijk met je outfit matchen.

Zie ik daar nou een ondershirt?

Is je ondershirt zichtbaar? Dit is een no go, het verpest meteen je look. Zorg ervoor dat je ondershirt niet zichtbaar is voor de buitenwereld. Je laat immers ook niet je onderbroek zien.

Deel dit bericht

Comments are closed.