Niet gelukkig bij je huidige baan?

0
Leestijd: 3 minuten

Tevreden zijn op je werk

De meeste tijd spendeer je op je werk, het is daarom van groot belang dat je tevreden bent met je baan. Zoals Confucius ooit zei: “Geef me werk wat bij me past en ik hoef nooit meer te werken.” Helaas blijkt dat er nog veel werknemers in Nederland zijn die zich niet gelukkig voelen. Niet tevreden zijn of je niet gelukkig voelen tijdens het werk kan vele nare gevolgen hebben.

Wat is de reden van niet gelukkig zijn op je werk?

Ontevredenheid op werk is vaak een gevolg van een baan of organisatie die niet bij jou past. Zo kan er geen klik zijn met je collega’s of hangt er een gespannen werksfeer. Dit zorgt er voor dat je je niet op je gemak voelt. Verder kan het zijn dat je baan niet uitdagend genoeg is voor je. Mensen hebben behoefte aan zelfontplooiing. Ze willen uitgedaagd worden in hun werk en iets toevoegen aan de organisatie. Niet zomaar een nummer zijn maar echt inbreng hebben en verschil kunnen maken.

Vaak hebben we dit wel in de gaten maar veranderen we hier toch niets aan. Maar waarom niet? Een baan hebben geeft een gevoel van zekerheid. Het geeft je een vast inkomen en zorgt ervoor dat je hiervan kunt leven. Ook denken we vaak: “het valt wel mee” of “het kan ergens anders wel nog slechter zijn”. Dit is op de lange duur niet goed voor je. Mensen durven niet zo goed naar andere banen te solliciteren omdat ze dan voor het onbekende komen te staan. Weer een nieuwe organisatie met nieuwe collega’s. Gaat dit wel passen bij mij? Misschien klinkt dit bekend.

Gevolgen ontevredenheid op werk

Niet tevreden zijn met je baan leidt tot stress. Werknemers die niet gelukkig zijn met hun baan ervaren meer stress dan werknemers die wel gelukkig zijn met hun baan. Dit is standaard menselijk gedrag. Als je iets doet wat je niet gelukkig maakt is de kans groter dan je je ongelukkig gaat voelen en kleine dingen je al gestresst en chagrijnig laten voelen en uiteindelijk leiden tot depressie.

Verder kan het zorgen voor een slecht moraal. De kans is groot dat je dit moraal dan ook gaat doorgeven aan je collega’s. Als iemand op het kantoor aanwezig is die zich overduidelijk zeer ongelukkig voelt gaat dit invloed hebben op de werknemers die hier omheen zitten. Naast je werk kan dit verder gaan in je sociale leven. Zo kan het moraal in je vriendengroep ook minder worden, je merkt dat je sneller wat bozer reageert en in het algemeen minder zin hebt om wat te organiseren of iemand te bezoeken.

Ook kan je ongelukkig voelen op je werk leiden tot een verslechtert zelfbeeld, dit hangt samen met een laag moraal. Je voelt je niet nuttig en dat leidt tot minder zelfverzekerdheid. Ieder mens heeft de behoefte om zichzelf nuttig te voelen. Dit is onder andere bekend van de behoeftenpiramide van Maslov waar erkenning en waardering op nummer twee staat van de behoeftes van de mens. Nummer één is zelfontplooiing. Ook een onderdeel wat slecht gaat als je niet gelukkig bent op je werk.

Tot slot gaat ook je productiviteit omlaag. Dit is ook normaal menselijk gedrag. Als je iets doet wat je niet gelukkig maakt ga je ook minder snel werken en minder ervoor je best doen. Dit kan ook verder gaan in je leven na je werk. Je hebt geen zin om aan iets te beginnen en alles maakt je moe.

Lichamelijke klachten

Uit meerdere onderzoeken waaronder de Ohio State University onder een doelgroep tussen de 25 en 39 blijkt dat mensen die zich niet gelukkig voelen op hun werk last krijgen van slaapproblemen, depressie en overmatig zorgen maken. De verhoging van je stressniveau kan op de lange termijn zorgen een aanmaak van extra Cortisol in je lijf. Dit stofje leidt tot de productie van suiker, wat opgeslagen wordt in je lichaam als vet. Dit kan uiteindelijk leiden tot diabetes en hartklachten. Deze problemen kunnen al optreden rond je 40ste!

De oplossing

Kijk naar andere mogelijkheden! Niemand wil zich ongelukkig voelen en al zeker niet voor een lange periode. Je kunt hier zelf iets aan doen door een bedrijf te zoeken wat bij jou past. Via welkbedrijfpastbijmij.nl kun je erachter komen hoe een bedrijf intern opereert. Zo kom je te weten of de organisatie past bij jouw persoonlijkheid. Verder weet je wat de ervaringen van collega’s zijn, dit is natuurlijk de beste bron om erachter te komen hoe het er intern bij een bedrijf aan toe gaat. Zo kom jij te weten of je fijne collega’s hebt, of er mogelijkheden zijn tot persoonlijke groei en wat de algemene werksfeer en werkdruk is.

Bronnen: Health eNews, Medical News Today

Deel dit bericht

Comments are closed.