ONLINE SOLLICITATIE CHECKLIST – 9 TIPS

0
Leestijd: 3 minuten

How to: Online sollicitatiegesprek

Misschien heb je het al meegemaakt of staat er binnenkort een online sollicitatiegesprek gepland. Want als je nu de arbeidsmarkt betreedt dan is de kans groot dat je voor een Zoom of Teams-interview wordt uitgenodigd. En hoewel de vragen vaak hetzelfde blijven is de omgeving toch best anders. Daarom onze 9 online sollicitatietips om ook online je beste beentje voor te kunnen zetten

 • CHECK DE OMGEVING

  Afleiding = Af! Kies een plek met een neutrale achtergrond (Geen neutrale achtergrond? Je kan altijd nog een achtergrondje op je Zoom of Teams instellen). Zo raakt jouw potentiele nieuwe werkgever niet afgeleid door de foto’s van dat schoolfeestje van 10 jaar geleden. Heb je een witte achtergrod? Trek dan geen witte blouse aan! Zorg ervoor dat je contrast houdt tussen jou en de achtergrond.

 • SILENCE!

  Tijdens het sollicitatiegesprek sta jij in de spotlight, de aandacht moet dus ook bij jou blijven. Geluiden op de achtergrond kunnen verstorend zijn. Waarschuw je huisgenoten en denk ook aan huisdieren. Zit je aan een drukke straat met veel geluiden? Sluit dan sowieso het raam, zo laat je de blaffende honden van de buurtjes of Pieter Post jouw moment niet stelen.

 • KNOWLEDGE IS POWER

  Online solliciteren gaat vaak via videoconferentie applicaties op je mobiel of laptop. Over het algemeen geeft het bedrijf waar je solliciteert zelf aan welk programma ze voor hun sollicitaties gebruiken. Teams, Zoom, Google Hangout, Skype, Facetime en WhatsApp zijn de populairste videoconferentie programma’s. Het is handig om deze van tevoren eens door te lopen. Zo raak je niet verdwaald in het programma tijdens jouw sollicitatie.

 • TEST 1-2-3

  “Een goede voorbereiding is het halve werk”. Mooie quote, maar het is ook echt zo. Als jij jouw apparatuur goed kent dan ga je met veel meer confidence het gesprek in. Test daarom je apparatuur van tevoren. Zet meldingen op de achtergrond uit, sluit andere programma’s af en zorg voor een opgeladen apparaat. Doet je microfoon het? Is je internetverbinding goed? Check! Bel voor de zekerheid even iemand op om het goed te testen.

 • LICHAAMSTAAL

  Zit je comfortabel achter je laptop, kijk tijdens het gesprek dan af en toe in de camera. Dit voelt misschien een beetje onwennig, maar zo maak je oogcontact met je gesprekspartner. Probeer ook recht voor de camera te zitten en gebruik af en toe je handen om je verhaal kracht bij te zetten (niet te veel want dat leidt weer af).

 • STATUS: OFFLINE

  Redelijk voor de hand liggend maar ook makkelijk vergeten; zet je mobiel uit! Ook apps als mail en Whatsapp kunnen op de laptop storen dus zorg ervoor dat je deze ook sluit

 • TIMING!

  “Fashionably late” is niet van de partij wanneer het komt tot sollicitaties. Het maakt nooit een goede eerste indruk om te laat te komen, online dus ook niet. Geef jezelf genoeg tijd om plaats te nemen achter je beeldscherm. Sommige videoconferentie apps hebben een online wachtruimte, het is niet erg om hier al 5 minuten van tevoren in aanwezig te zijn. Dit laat zien dat je goed op tijd bent.

 • VRAGEN?

  Videogesprekken zijn vaak wat statischer en korter dan sollicitatiegesprekken in real-life. Niet heel ideaal want soms kan de “smalltalk” voor en na een sollicitatie een goede extra indruk achterlaten. Een manier waarop je dit kan tackelen is door goed voorbereidde vragen te stellen. Lees je goed in de op de vacature en het bedrijf en schrijf nuttige vragen op. Vermijd oppervlakkige vragen die makkelijk online te vinden zijn. Door het stellen van onderzoekende vragen vanuit persoonlijke interesse maak je vaak een betere indruk op jouw gesprekspartner.

 • KEEP CALM

  Ondanks een super strakke voorbereiding kunnen er tijdens de online sollicitatie toch wat problemen ontstaan. Blijf rustig! Het is niet erg als er wat dingen misgaan, dit kan gebeuren, al helemaal in een online omgeving. Mocht je tijdens je sollicitatie tegen wat dingen aanlopen, maak het dan bespreekbaar. Bijvoorbeeld door te zeggen dat je het vervelend vindt dat dit belangrijke gesprek niet zo soepel verloopt als je had voorbereid. Goede kans dat je samen met je gesprekspartner tot een mogelijke oplossing komt.

Is de tijd rijp om de arbeidsmarkt te betreden? Wij helpen je graag. Kom vrijblijvend bij ons langs en meld je aan voor een assessment. Ja, je raadt het al: deze is natuurlijk online.

Deel dit bericht

Comments are closed.