Waarom sollicitatiegesprek hetzelfde als flirten is!?

0
Leestijd: 3 minuten

Een sollicitatiegesprek lijkt in verschillende opzichten erg op flirten. Je probeert degene waar je mee praat in te palmen en te interesseren in de dingen die jij te vertellen hebt. Net als met flirten is een eerste indruk meestal ook de belangrijkste. In de eerste momenten dat je tegenover de recruiter of je toekomstige baas zit, wil je je van je beste kant laten zien. Bestaat er dan ook zoiets als ‘de beste’ openingszin voor een sollicitatiegesprek?

Hoe breng je die oneliner dan?

Als er een beste openingszin voor een sollicitatiegesprek bestaat, verliest deze zijn kracht als hij niet op de juiste manier wordt gebracht. De manier waarop je praat en overkomt is minstens net zo belangrijk als de daadwerkelijke inhoud van je verhaal. Uit een onderzoek van SCP, gepubliceerd in De Volkskrant, is gebleken dat zelfverzekerdheid één van de belangrijkste factoren is die bepalend zijn voor de uitkomst van het sollicitatiegesprek. Zelf het gesprek openen is daarom heel belangrijk.

Door zelf initiatief te nemen, geef je de recruiter het idee dat je zeker bent van jezelf én van de kwaliteiten en competenties waarover je meent te beschikken. Je bent hier gekomen omdat jij de vacature juist in weet te vullen. Veel met je handen praten en rechtop zitten zijn andere manieren om je woorden krachtiger te maken. Als dit bij jou niet vanzelf gaat, moet je wel opletten dat je niet overdrijft; het kan heel geforceerd overkomen. Een recruiter prikt hier zo doorheen. Zorg er ook voor dat je niet te relaxed overkomt; zeker in een formele bedrijfscultuur kan dit worden afgestraft.

De ander overweldigen met je pick-up line

Als je zelf het ijs wilt breken, is het heel makkelijk om te beginnen over de staat van het kantoor of het weer. Dit kan natuurlijk wel als je daar echt iets over te vertellen hebt (‘Grappig, ik heb heel lang in het gebouw hiernaast gewerkt’) of als het relevant is (‘Dat de liften het niet doen, komt dat door de verbouwing?’), maar in de meeste gevallen kiezen mensen voor deze opties omdat ze niet weten waar ze anders over moeten praten. Ook kan het onzeker overkomen als je een onderwerp kiest dat eigenlijk een beetje cliché is. Hoe moet je dan beginnen?

De openingszin van je sollicitatiegesprek

Ik zal eerlijk zijn; er is geen openingszin die zo spectaculair is dat je altijd wordt aangenomen. Omdat in elke organisatie een andere bedrijfscultuur heerst, wordt je opener altijd op een andere manier ontvangen. Er zijn wel een aantal manieren om tot een openingszin te komen:

1. Een terugkoppeling maken naar de vacature.
‘Ik las dat jullie op zoek waren naar een ervaren IT-manager en met de 15 jaar werkervaring die ik op dit gebied heb…’.

2. Beschrijf wat je positief vindt aan de diensten of producten die het bedrijf aanbiedt.
‘Ik eet hier bijna elke week, vandaar dat ik op een dag besloot te kijken of er nog vacatures openstonden’.

3. Het is wat riskant, maar je kan ook negatief beginnen.
‘Op televisie heb je veel vervelende reclames, dus ik hoopte eigenlijk dat we samen kunnen werken aan leuke onderbrekingen van de programma’s.’

4. Gebruik een beetje humor.
‘Ik las dat jullie 5.000 medewerkers in dienst hebben op dit moment en ik vroeg me af of er daar nog eentje bijpast.’

5. Beschrijf hoe je het bedrijf kent.
‘Mijn moeder maakte vroeger altijd ovenschotels met jullie maaltijdmix’

Toch geen inspiratie?

Als het met bovenstaande strategieën toch niet lukt om een mooie opener te verzinnen, kan een gebruikelijke ‘Hallo, Naam Achternaam, leuk u te ontmoeten’ natuurlijk ook altijd. Kom zelfverzekerd over, besteed wat aandacht aan je uiterlijk en probeer goed in te schatten hoe hard je moet knijpen als je handen schudt. Als je op deze dingen let, kom je al een heel eind.

Ben je bezig met solliciteren? Bekijk hier de vacatures voor traineeships, startersvacature en stages!

Veel succes met solliciteren!

Deel dit bericht

Comments are closed.