Zo heb je al een goed cv vóór je afstuderen

0
Leestijd: 3 minuten

Je tijdens je studie al voorbereiden op wat er daarna komt… Soms lijkt dat iets te veel van het goede. Maar als je het wel doet, heb je een fikse voorsprong op de rest. Hoe bouw je een goed cv op zodat je meteen na het afstuderen je droombaan vindt? Recruiter Jorn Muurling van Solid Professionals geeft je de nodige tips!

Weet wat je wilt

Bedolven onder deadlines en papers klinkt een eerste baan nu nog als iets uit de verre toekomst. Maar toch, voor je het weet ben je afgestudeerd en kun je maar beter op je baan voorbereid zijn. Het allerbelangrijkste – en ook het moeilijkste – is om te weten wat je na het afstuderen wilt. Alleen zo kun je de tijd het nuttigste besteden. En dan weet je ook welke stages, bestuursjaren, vakken en bijbanen handig zijn om jouw kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. De eerste stap is dus om je drijfveren en talenten te herkennen. Een persoonlijk gesprek met een recruiter van Solid Professionals kan daarbij helpen: zij weten de passende traineeships te vinden en vertellen je wat daarvoor nodig is.

Stage op je cv?

Met een stage doe je enkele weken of maanden werkervaring op in jouw vakgebied. Je leert hoe een baan in jouw branche echt is en werkt samen met ervaren collega’s. Dat staat goed op je cv! Recruiter Jorn legt uit dat die stage dan wel tijdens je studie moet plaatsvinden, en niet bijvoorbeeld het halfjaar na je afstuderen. Jorn: “Anders kun je beter meteen een traineeship starten.”

Doe een bestuursjaar

Als je de kans krijgt, is het slim (en leuk) om tijdens je studie bestuur te doen bij een studenten- of sportvereniging. Naast dat je een netwerk opbouwt, leer je leidinggeven, plannen en samenwerken. Over of je een bestuursjaar op je cv moet zetten, is Jorn heel duidelijk. “Absoluut. Elke vorm van vrijwilligerswerk of andere extra-curriculaire activiteiten is het vermelden waard, mits ze relevant zijn,” aldus Jorn. “De feestcommissie bij de lokale scouting is dat bijvoorbeeld niet.”

Vermeld je bijbanen op je cv?

Bijbanen op je cv vermelden is een goed idee, als ze relevant zijn. Een cv hoeft niet gevuld te worden met tien verschillende bijbaantjes; het is beter om kort maar krachtig te zijn. Hoe dan ook, als je veel hebt gewerkt tijdens je studie, laat je wel zien dat je een stuk verantwoordelijkheid voor je eigen financiën neemt. “Als je werkstudent bent geweest bij PwC of een ander bedrijf van de Big Four, wil ik dat als recruiter graag lezen. Eigenlijk is elke bijbaan die te maken heeft met jouw studie of de baan waar je op solliciteert belangrijk,” zegt Jorn.

En dan nog je cijfers…

Het bijzondere van cijferlijsten is dat ze tijdens je studie ontzettend betekenisvol zijn, maar wanneer je eenmaal bent afgestudeerd, de waarde grotendeels verliezen. Recruiters kijken amper naar je cijfers, en hoeven echt niet van ieder vak je eindresultaat te weten. Alleen als je cum laude bent afgestudeerd of een hoog gemiddeld GPA hebt, vinden ze het interessant. Jorn: “Ik vind het veel belangrijker om te weten wie je bent en waar je naartoe wilt, dan welk cijfer je voor een bachelorvak haalde.”

Gaten in je cv

Waar recruiters aandachtig naar kijken, is of er zogenoemde gaten in je cv zitten. “Ik wil per activiteit zien welke maand van welk jaar je daaraan bent begonnen en het hebt afgerond. Als je vier jaar over een driejarige bachelor hebt gedaan is dat prima, maar ik wil daar wel een verklaring voor lezen,” adviseert Jorn. Zo’n verklaring kan best zijn: ‘wegens persoonlijke omstandigheden’, als het maar helder is. Duidelijkheid geven is beter dan het vaag houden, en zorgt ervoor dat je kansen op een uitnodiging van recruiters vergroten.

Onafgemaakte studie vermelden?

Dat geldt ook voor onafgemaakte studies. Mocht je na een jaar of twee realiseren dat een studie niet de juiste match was, is het goed om dat wel op je cv te zetten, als verklaring voor een gat in je cv. “Je hoeft je er echt niet voor te schamen,” zegt Jorn, “Maar mensen moeten beseffen wat hun situatie is. Ben je 27 en studeer je net af van je bachelor, dan moet je in je cv hardmaken waarom het zo lang heeft geduurd en wat je daarvan hebt geleerd.”

Hoe zet je reizen op je cv?

Voor een jaar reizen in het buitenland in een tussenjaar is dat hetzelfde verhaal: zet het reizen op je cv als reden voor het gat in je cv. “Het wordt gezien als goed voor je persoonlijke ontwikkeling, maar qua educatieve ontwikkeling maakt het weinig verschil,” zegt Jorn.

Gouden tip

Tot slot, de gouden tip voor een goed cv als pas-afgestudeerde: vertel meer over je opleiding dan alleen welke studie je hebt gedaan. “Als je Computer Science hebt gestudeerd, vertel dan kort wat over je thesis en welke vakken je om welke reden het leukste vond,” zegt Jorn. “Dan weet ik beter wat je drijft en welke kant je op zou willen.”

Wil je ook een check op je cv? Jorn of een andere recruiter van Solid Professionals kan je hierbij helpen!

Deel dit bericht

Comments are closed.