“Hoe vergroot ik mijn kansen op de arbeidsmarkt?” Goede vraag. Tot op de dag van vandaag ontkomen we er bijna niet meer aan: de krapte op de arbeidsmarkt neemt steeds meer toe. Het aantal openstaande vacatures blijft maar stijgen, terwijl het aantal werklozen steeds meer daalt. Positief nieuws voor de mensen die op zoek zijn naar iets nieuws of voor de net afgestudeerde studenten. Alleen hoe vind je nou een baan die echt bij jou past? Wij helpen jou een stukje de goede richting in! Met onderstaande tips vergroot jij jouw kansen op de arbeidsmarkt.
Tip 1 – Ga na wat jij echt wilt
Voordat je gaat oriënteren op de arbeidsmarkt is het van belang om voor jezelf duidelijk te hebben wat je nu écht wilt. Wat zou je echt nog graag willen leren? In welke branche zou je nog meer ervaring op willen doen? Wil je in een grote of kleine organisatie werken? Er zijn genoeg vragen die je jezelf kunt stellen om tot de kern te komen, waardoor jij jouw kansen op de arbeidsmarkt vergroot. Lees hier hoe jij binnen 10 stappen jouw droombaan kan bemachtigen.
Tip 2 – Scan de huidige arbeidsmarkt
We hebben het hierboven al even benoemd, maar (bijna) iedereen is op de hoogte van de krapte op de arbeidsmarkt. Om succesvol te solliciteren kan je voor jezelf nagaan waar voor jou de baankansen liggen. Opleiding en werkervaring zeggen natuurlijk niet alles. Zoek bijvoorbeeld op bij welke baan in en in welke sector jouw kans op de arbeidsmarkt het grootst is.
Tip 3 – Referenties
Voor een toekomstige werkgever is het altijd mooi meegenomen als een sollicitant goede referenties laat zien op zijn/haar Curriculum Vitae. Dit draagt namelijk bij aan jouw sollicitatie. Gebruik vooral referenties als ze ook iets kunnen vertellen over de taken die je gaat uitvoeren bij jouw toekomstige werkgever. Zo vergroot jij jouw kans op de arbeidsmarkt.
Tip 4 – Schoon jouw social media profiel(en) op
Wist je dat 92% van de recruiters de social media kanalen van hun kandidaten bekijken voordat zij hem of haar uitnodigingen voor een gesprek? De belangrijkste vraag is dan ook, welke indruk laat jij achter met jouw social media profielen?
Zenuwslopend hè? Jij bent niet de enige die nu staat te beven. Ongeveer een kwart van de Nederlandse bevolking geeft aan dat hun social media profielen geen goed beeld geeft van wie zij zijn. Het lijkt misschien leuk om met jouw Facebook-vrienden te delen hoe ‘gek’ je avond was, maar de foto blijft voor altijd online staan (omdat je écht vergeet het te verwijderen).
Het is zonde als je gaat solliciteren en een recruiter een ongepaste foto van jouw ‘gekke’ stapavond tegenkomt. Hoe kun je dit voorkomen in een tijd waar we alles online delen?
-
Verwijder al je ongepaste foto’s.
Check al je foto’s langs die je op elk digitaal platform hebt staan. Niet alleen de foto’s van je wilde stapavond kunnen je kans op een (bij)baan verminderen. Juist ook de gekke video’s. Ben je net afgestudeerd of ben je klaar met jouw mbo-opleiding maar wil je toch carrière maken, zorg dan vooral dat je met een schone lei start.
-
Tag; you’re (not) it
Als we nu eenmaal met een schone lei beginnen zorg ervoor dat je de foto’s waarin in je getagd bent, ook opgeschoond. Daar kunnen soms de gekste foto’s tussen zitten die je toekomstige manager niet hoeft te zien.
-
Hou het netjes
Je kunt misschien wel heel charmant en beleefd overkomen tijdens je sollicitatiegesprek, met een Twitter tijdlijn dat vol gescheld en gevloek staat heb je toch een probleem. Je kunt er zeker van zijn dat je met zulke berichten niet uitgenodigd wordt voor een vervolggesprek.
-
Collegiaal ben je ook online
Er zal altijd een vervelende manager of collega op werk rondlopen. Waarschijnlijk halen ze dagelijks het bloed onder je nagels vandaan. Maar ga dan vooral niet je hart luchten op social media. Als je (potentiële) nieuwe werkgever dat zou zien denkt hij of zij waarschijnlijk: ‘die praat straks ook zo over mij’.
-
Spelling is nu ook zo belangrijk als op de basisschool
Op social media gebeurt alles heel snel. De reacties die wij plaatsen onder berichten van anderen of onze nieuwe posts, staan direct online. En grammaticale fouten zijn snel gemaakt. Dubbelcheck dus altijd alles wat je schrijft. Recruiters kunnen namelijk al snel het idee krijgen dat je een slordig type bent.
Bonus tip; zorg dat je in ieder geval online te vinden bent. Hetzij LinkedIn, Instagram of Twitter. Doe je best om gevonden te worden als men je zoekt 😉
Ben jij hoogopgeleid talent, bijna afgestudeerd en op zoek naar een traineeship, business course of inhousedag? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jou eerste droombaan? Schrijf je dan in voor onze Talentpool!