Hoogopgeleid talent is het brein van de toekomst. Hoogopgeleide talenten zullen de functies bekleden die gepaard gaan met veel verantwoordelijkheden. Toekomstige CEO’s, wetenschappers, consultants en chirurgen zitten nu nog in de schoolbanken om hun bachelor of master te behalen. Maar hoe ziet deze groep toekomstige professionals er eigenlijk uit?
Moongro vraagt zich dit continu af. Ze probeert de informatie over haar doelgroep altijd relevant te houden. Om meer inzichten te krijgen in haar doelgroep, doet ze elk jaar onderzoek onder Nederlandse hoogopgeleide studenten en net-afgestudeerden.
Zelfvertrouwen
Wat de jonge generatie het best kenmerkt is hun zelfvertrouwen. Ze hebben weinig twijfels over hun kwaliteiten en denken dat ze met hun opleiding goed worden klaargestoomd voor de arbeidsmarkt. Ze zijn er daarnaast van overtuigt dat er in hun specialisatie genoeg vraag is naar werknemers, dus dat ze niet al te lang hoeven te zoeken naar een baan.
Welke baan dit zou zijn, is voor de meesten nog een raadsel. De meeste studenten en net-afgestudeerden weten nog helemaal niet wat ze willen. Het kiezen van een bedrijf, een functie of een richting is dan ook een hele lastige keuze. Business-courses, masterclasses en inhousedagen zijn volgens hen goede manieren om kennis te maken met een bedrijf.
Wat vinden jonge talenten eigenlijk belangrijk?
Past het bedrijf wel bij mij? In de periode dat een talent actief op zoek is naar een baan, is dit eigenlijk het grootste vraagstuk. Uiteindelijk vinden ze de werksfeer het belangrijkst. Zij vinden het fijn wanneer er een open sfeer heerst op de werkvloer en het wordt op prijs gesteld wanneer er af en toe een babbeltje gemaakt kan worden. Ze vinden het ook belangrijk dat er trainingen worden aangeboden waarmee ze hun horizon kunnen verbreden waarna zij wellicht kunnen doorgroeien. Deze criteria zijn belangrijker dan bijvoorbeeld de hoogte van het salaris en de verantwoordelijkheid die verkregen wordt in een functie. Ze geven aan het imago en de uitstraling van het bedrijf het minst doorslaggevend te vinden bij het kiezen van een werkgever.
De sollicitatie
Als er eenmaal een functie of bedrijf gekozen is, moet er nog gesolliciteerd worden. Als sollicitant is dit natuurlijk altijd een lastig proces, want het kan altijd gebeuren dat je de baan niet krijgt. De jonge talenten zijn gelukkig goed voorbereid op hun hogeschool of hun universiteit. Daar worden ze klaargestoomd om het sollicitatieproces met succes af te kunnen ronden. Of nouja, dat hopen ze natuurlijk.
Ben jij hoogopgeleid talent, (bijna) afgestudeerd en op zoek naar een startersvacature, traineeship, stage, business course of inhousedag? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jou eerste droombaan? schrijf je dan in voor onze Talentpool!