Als je aan bruine kleding denkt, denk je misschien snel aan een oubollige outfit. Toch kiezen steeds meer mannen in aanloop naar een sollicitatiegesprek tegenwoordig voor een bruine colbert. Bruin wordt vanouds geassocieerd met een ‘oubolligheid’ en ‘geborgenheid’. Toch staat deze kleur ook voor betrouwbaarheid en stabiliteit. Iets waar veel bedrijven in deze tijd behoefte aan hebben.
Combinatie met rest van je outfit
De kleur bruin komt goed tot zijn recht bij contrasterende kleuren, zoals blauw en wit. Combineer je bruine colbert bijvoorbeeld met een wit overhemd en een blauwe broek. Zo kun je bij nette gelegenheden kiezen voor een blauwe pantalon of katoenen broek. Hierbij geldt: hoe feller de broek van kleur is, hoe informeler de look.
Naast blauw kun je kiezen voor een grijze broek. Hiermee creëer je echter wel een donkere uitstraling die bij het najaar past. Omdat de combinatie van bruin en grijs vrij donker is, is het raadzaam om hierbij een egaal wit overhemd te dragen. Hiermee maak je de outfit luchtiger en vrolijker.
Als je voor een stoere look gaat kun je een bruin colbert combineren met een kaki kleurige broek. Kaki is een lichte bruintint met een ‘preppy’ uitstraling. Ga bij informele bedrijven bijvoorbeeld voor een stoere look en ga voor een denim overhemd (spijkerstof).
Kleurassociaties
De kleur bruin wordt veelal geassocieerd met stabiliteit en betrouwbaarheid. Nu de banenmarkt aantrekt en steeds meer mensen van werkgever wisselen, hechten veel bedrijven waarde aan deze eigenschappen. Zij willen namelijk betrouwbare medewerkers die het bedrijf niet de rug toekeren bij de eerste nieuwe uitdaging die zich voordoet.
Bovendien wordt bruin nog steeds geassocieerd met ouderdom en mannelijkheid. Jonge mannen maken hier gebruik van om een meer volwassen uitstraling te creëren. Bedrijven gaan namelijk liever voor een kandidaat die serieus is, in plaats van iemand die nog karaktereigenschappen van een studenten vertoont.
Als je bruin combineert met zakelijke kleuren zoals lichtblauw (staat voor: vriendelijkheid en kalmte) en wit (staat voor: oprecht en eenvoud), dan ontstaat een zakelijke en nuchtere look waar veel werkgevers als een blok voor vallen.
Tip: maak je nette look af en zorg voor nette en gepoetste schoenen. Kies voor bruine schoenen. Zwarte schoenen ‘botsen’ namelijk met blauwe en bruine kleding. Kies hier bijvoorbeeld voor cognackleurige leren schoenen of donkerbruine suede schoenen.
Benieuwd naar meer tips rondom sollicitatiekleding? Bekijk dan deze sollicitatiekleding infographic.