Het was het eerste 3D-betongeprinte project in de Nederlandse publieke ruimte: het kunstwerk I’d Rather Be Outside dat tijdens het Holland Festival 2017 te bewonderen was op het Museumplein in Amsterdam. Het kunstwerk bestaat uit 82 unieke muren waarmee een dorpje van 12 huisjes is neergezet. Zowel het ontwerp als de manier van produceren is uniek. Bruil heeft het kunstwerk geprint met een 3D-robotprinter en StudioRAP schreef de software. Movares maakte het technisch ontwerp en toetste met generieke, parametrische ontwerpregels in één keer de constructieve veiligheid van alle elementen.
Vraag van de klant
Bruil heeft Movares gevraagd het technisch ontwerp te maken en heel specifiek de constructieve veiligheid te toetsen van de 82 unieke elementen waaruit het kunstwerk is samengesteld.
Bijzonderheden
De seriematige productie van unieke betonelementen is niet alleen betaalbaar, maar kan ook snel geproduceerd worden. Dat zijn grote voordelen van gerobotiseerde productie en geautomatiseerd constructief ontwerpen. De traditionele bekistingsmethoden zijn duur en de productietijd zou hiermee zeker vier maanden bedragen. Dit project is in 14 dagen geproduceerd. Sommige elementen zijn binnen 12 uur na productie geïnstalleerd op het Museumplein.
Innovatief
Zowel het ontwerp als de manier van produceren is uniek Het is het eerste gerealiseerde betonprint project waarin principes van de zgn. mass customization zijn toegepast. Niet eerder zijn in deze omvang uiteenlopende, unieke 3D-geprinte betonnen bouwelementen digitaal ontworpen en in één serie geproduceerd.
Duurzaam
Het printen van beton leidt tot een sterke reductie van het materiaalgebruik. Het biedt de mogelijkheid om alleen daar materiaal aan een constructie toe te voegen waar het constructief nodig is. De CO₂-footprint wordt sterk gereduceerd en het materiaalgebruik wordt zover beperkt als mogelijk.
Lees ook het artikel over Unieke architectonische betonontwerpen met 3D-robotprinter in ons Relatiemagazine QS