Salaris in bitcoin, hoe werkt dat?

0
Leestijd: 2 minuten

Vanaf september vorig jaar mogen bedrijven in Nieuw-Zeeland hun werknemers uitbetalen in cryptocurrency. In Nederland is het echter al veel langer mogelijk om salaris te ontvangen in onder andere bitcoin. Net als andere betalingen in natura.
Bitcoin is een digitale munt om mee te betalen maar wordt ook vaak gebruikt als belegging. Men speculeert dan op een hogere waarde.

Wat zijn de valkuilen?

Er is een beperking op het loon in natura. Dat begrip klinkt misschien alsof ze de beloning verrekenen  in producten of diensten, maar in werkelijkheid valt er vrij veel onder dit containerbegrip. De belastingdienst schrijft voor dat werkgevers minimumloon wel in euro’s uit moeten betalen.

Het minimumloon is vanaf 1 juli 2019 wettelijk bepaald op € 1.635,60 bruto per maand. Voor wie jonger is dan 21 jaar gelden afwijkende bepalingen. Kenmerkend aan dit minimumloon is dat het gaat om een bedrag in euro’s. Dat is vanuit de Wet ‘aanpak schijnconstructies’ verplicht.

Alles wat boven het minimumloon wordt verdiend, kan in theorie uitbetaald worden in kerstpakketten of in dit geval in bitcoins.

Voor de werknemer vallen deze bitcoins, maar ook alle andere bitcoins die gekocht of gekregen zijn, onder het kopje vermogen bij de belastingaangifte. Als dit vermogen onder

30.846 euro (en voor samenwonenden 61.692 euro) blijft, dan hoeft hier geen belasting over betaald worden.

Nederlandse primeur voor salaris in bitcoin

In 2018 was het Nederlandse cryptobedrijf BTC Direct het eerste bedrijf ter wereld dat alle medewerkers uitbetaalt in bitcoin. Dit valt onder betalingen in natura, wat mag van de Nederlandse belastingdienst.

Bij het uitkeren wordt gebruikt gemaakt van veel gebruikte investeringsstrategie. Deze strategie heet de dollar cost averaging, hierbij wordt op een vast moment voor een vast bedrag ingekocht. Dat moment valt nu samen met het uitbetalen van het salaris.

De meeste medewerkers kozen ervoor in 2018 voor om 100 euro van hun nettosalaris in bitcoins uit te laten betalen. Nu 24 maanden later is het rendement 50%. Dat betekent dat de inleg van 2.400 euro na een jaar 3.600 waard is.

Een belangrijke kanttekening is dat cryptocurrency enorm in waarde kunnen fluctueren. Een salaris in bitcoin biedt daarom op korte termijn nog onvoldoende financiële stabiliteit. De koers van bitcoin bewoog de afgelopen drie jaar tussen een bedrag van €550,- en €15.000,-Werknemers van bedrijven die kiezen voor uitbetalen maken deze keuze omdat zij een lange termijn visie. Bitcoin als betaalmiddel is op dit moment nog onvolwassenen, zeker zolang je er niet mee kunt betalen bij de bakker op de hoek of je hypotheek ermee kunt aflossen.

Deel dit bericht

Comments are closed.