Slim bellen voor je solliciteert

0
Leestijd: 2 minuten

 

Ik heb dat ook gedaan: bellen voor ik ging solliciteren. Dat werkte voor geen meter. Dus schud ik fanatiek m’n hoofd als iemand zegt dat je moet bellen voor je je motivatiebrief schrijft. “Nee hoor, niet mee eens!”. Maar ik heb mijn mening bijgesteld: bellen helpt. Heel veel zelfs.

Sinds kort weet ik waarom bellen bij mij nooit helpt. Ik doe het helemaal verkeerd. Waar vaak de tip ‘bel voor je solliciteert’ gewoon een regel is in een lijstje, is het ook erg belangrijk om te weten wat je dan wel en niet moet doen.

Ik stel bijvoorbeeld altijd de verkeerde vragen. Niet “hoe is het team samengesteld waar degene die jullie zoeken, komt te werken?” of zo, maar van die verschrikkelijke inkoppers waarvan je het antwoord in de vacaturetekst kunt vinden. Zo heb ik ooit serieus gevraagd hoeveel jaar ervaring ik moest hebben. Ook begin ik nooit positief. Ik ben zo’n type dat vraagt of ik stoor. Dat zet dat een negatieve sfeer en je kan beter positief beginnen: “Komt het uit dat ik nu een paar vragen stel?” bijvoorbeeld. En ik begin ook vaak mijn zin met “ik”. Dus gewoon lekker “ik las in de vacature”, in plaats van “u schrijft in uw vacature”. Dat laatste werkt veel beter, want mensen worden liever aangesproken dan dat ze naar al dat ge-ik zitten te luisteren.

Er zijn tips die mij zelf te ver gaan. Zoals staand bellen, omdat je dan beter overkomt. Of voordat je belt even uitgebreid naar de foto van je gesprekspartner kijken. Want volgens onderzoek straal je dan meer empathie uit. Maar na een nachtje slapen vind ik dat ook allemaal zo gek nog niet. O ja, ook nog een goede: bel niet als je aan de telefoon niet goed uit de verf komt. Dat werkt gewoon niet en er zijn nog andere manieren om positief op te vallen.

Het is dus erg belangrijk om te letten op welke vragen je stelt en hoe;

  • Let op je taalgebruik
  • Bereid je vragen voor
  • Bereid antwoorden voor op vragen die je verwacht

Is bellen niet een van jouw kwaliteiten? Lees dan onze blog over hoe je succesvol solliciteert via de mail.

Deel dit bericht

Comments are closed.