De opdracht van Rosanne

0
Leestijd: 2 minuten

Binnen Ymere ben ik bezig met het opzetten van integrated reporting. Dit is een nieuwe methode waarmee jaarverslagen worden opgesteld: naast het presenteren van de financiële cijfers is er veel aandacht voor niet-financiële onderwerpen, de verbinding met stakeholders en met name de samenhang tussen alle relevante activiteiten van het bedrijf. Integrated reporting helpt om dit op een effectieve en gestructureerde manier doen.

Integrated Reporting

Voor mijn opdracht moet ik aan de ene kant zorgen dat het concept integrated reporting meer bekend en gedragen wordt binnen de organisatie, en aan de andere kant zet ik ook concrete eerste stappen richting een geïntegreerd rapport. Ik ben bijvoorbeeld bezig met het samenstellen van een overzicht van materiële (relevante) onderwerpen voor Ymere, waarvoor ik twee bijeenkomsten met stakeholders ga organiseren. Integrated reporting is niet iets wat je zomaar in één keer kunt implementeren, dus aan het eind van mijn opdracht moet er een plan van aanpak voor de komende jaren liggen.

Rapporteren van de toekomst

Voordat ik aan deze opdracht begon wist ik nog niet veel over integrated reporting. Nu ik me er meer in verdiept heb, weet ik dat het erg leeft bij (met name) grote bedrijven: het is het rapporteren van de toekomst. Een echte uitdaging dus om binnen Ymere bij de eerste stappen van dit proces betrokken te zijn. Integrated reporting klinkt waarschijnlijk redelijk saai, maar het omvat een organisatie-breed thema, waardoor ik ook veel contact heb met andere afdelingen zoals Strategie & Beleid en Communicatie. Het gaat niet alleen om een nieuwe methode voor het jaarverslag, maar ook om een andere manier van denken in het bedrijf. Draagvlak creëren en mensen meekrijgen zijn daarvoor essentieel, en het is heel leerzaam om daar ervaring mee op te doen. Ik krijg veel vrijheid en verantwoordelijkheid om het aan te pakken. Ook heeft het me al op verschillende leuke plekken gebracht, zoals een seminar in de volledig circulair gebouwde ‘Circl’ van ABN Amro.

Individueel

Soms vind ik het wel lastig dat er op dit moment nog geen echt team is waar ik mee kan overleggen en samenwerken. Dit komt gelukkig nog wel, in september start het team voor het jaarverslag dus dan haak ik daarbij aan.

Geduld is een schone zaak

Wat ik onder andere heb geleerd, is om geduld te hebben. In het begin frustreerde het me dat ik nog niet alles meteen begreep of wist, maar je hebt gewoon tijd nodig om vertrouwd te raken met nieuwe concepten. Gun jezelf die tijd daarom ook! Iedereen is ooit een beginner geweest, dus het is ook niet eerlijk om jezelf met collega’s te vergelijken die al jaren in het vak zitten.

Ik ben naast mijn project ook gestart met het Business Model You. Dit helpt me om scherp te blijven op de samenhang tussen o.a. de dingen die je doet, je kwaliteiten en welke doelen je wil bereiken. Ik denk dat PRINCE2 en Excel ook nuttig gaan zijn qua praktische skills.

Deel dit bericht

Comments are closed.