Je gaat letterlijk vliegend van start!

0
Leestijd: 3 minuten

Geschreven door: Emiel Verhaert

Het is de nazomer van 2016, nietsvermoedend geniet ik op het terras met vrienden in de Oude Haven in Rotterdam. Het was een prima dag, het weer was goed, er was weer voortgang in de scriptie en nu was het tijd om te ontspannen. Na wat converseren over het nieuwe collegejaar kreeg ik plots de volgende vraag voorgeschoteld:

“Zeg Emiel, weet jij al waar je gaat werken als die scriptie af is?”

“Tsja, ik moet nog even kijken, iets met consultancy denk ik.”

Naarmate de avond vorderde bleef die vraag toch hangen in m’n hoofd en zelfs achteraf gezien vind ik het een van de moeilijkste vragen die je krijgt voorgeschoteld aan het einde van je studententijd. Gelukkig had ik tijdens m’n studie econometrie al een aantal inhousedagen bezocht en had ik al een paar criteria opgesteld voor de zoektocht naar de eerste werkgever. Ik zocht een afdeling/bedrijf waar je advies geeft aan mensen, internationale mogelijkheden hebt en het liefst is het een groot bedrijf waar je veel mensen kan leren kennen.

Al snel na wat zoeken op internet kwam ik het Cognizant Graduate Programme tegen. “Cognizant? Wat is dat? Laat ik het maar even googlen.” Al snel kwam ik erachter dat het een enorm IT consultancy bureau was, een Fortune 500 bedrijf is én kantoren verspreid over de hele wereld heeft! De eerste criteria waren gematcht, het CV werd opgestuurd en de sollicitatieprocedure begon.

Na een eerste gesprek in Amsterdam, een spannend tweede gesprek, waar je een presentatie dient te geven en een online capaciteitentoets was het verlossende antwoord daar! Een aanbieding voor het Cognizant Graduate Programme! Het nieuwe hoofdstuk van m’n leven zou gaan beginnen en op wat voor manier. Dag 1 komen opdagen op het kantoor in Amsterdam? Niets is minder waar….

Waar menig medestudent wél dag 1 in Amsterdam op mocht komen dagen, zag de eerste werkdag van de nieuwe lichting van Cognizant er heel anders uit. Op de eerste dag werd je op Schiphol verwacht en mocht je het toestel pakken voor 3 weken training in het buitenland! Je gaat letterlijk vliegend van start! Eenmaal bij de gate aangekomen had ik de eerste case voor me, wie van alle passagiers waren er al mede-collega’s? Ik was niet de enige met deze vraag en gelukkig kwamen we er al snel achter wie bij Cognizant hoorde. Het avontuur mocht beginnen!

Eenmaal aangekomen in Spanje, werd de Europese lichting die van verschillende vluchten af kwamen verzameld en was het tijd om met een volle bus te vertrekken naar het hotel. Er was nauwelijks tijd om bij te komen in de kamer want het netwerken begon snel!

De volgende dag begon het officiële programma. Er werd afgewisseld tussen teambuildingsopdrachten, trainingen voor technische vaardigheden alsook communicatievaardigheden en stukje bij beetje leerde je telkens je Europese collega’s beter kennen. Dagelijks werd je kennis uitgebreid en uiteraard werd de vrije tijd niet onbenut gelaten. Zo werd er na de trainingen ontspannen met een biertje, de lokale omgeving verkend, soms gebowld en gedurende de week werden er al plannen gesmeed om met de groep op avontuur te gaan in Madrid. De tijd vloog voorbij, collega’s werden goede vrienden en voor we het wisten stapten we alweer terug op het vliegtuig naar Nederland.

Meteen op de eerste werkdag in Nederland kon je de geleerde vaardigheden in de praktijk brengen! Hoe kan je goed mensen leren kennen en je netwerk opbouwen? Na het toepassen van de eerste paar lessen waren de eerste connecties al gemaakt en begon het leven als jonge IT consultant bij topbedrijven in Nederland. Ik was nog geen maand op kantoor en mocht meteen een internationale collega gaan helpen op een project dat zou zorgen voor veel verandering bij de klant. Naast het toepassen van technische kennis heb ik ook veel geleerd van het werken met een internationale collega en inmiddels heb ik zelf ook voorbeelden uit de training in Spanje in het echt meegemaakt. Het komt goed van pas om op zoveel mogelijk voorbereid te zijn!

Na een terugblik op die mooie nazomeravond in de Oude Haven, blijkt dat ik inderdaad nietsvermoedend op het terras aan het genieten was. Nietsvermoedend van een begin van mijn carrière met een internationaal avontuur, grote persoonlijke ontwikkelingen en vele ervaringen met nieuwe Europese vrienden.

Emiel Verhaert

Junior Data Scientist

Deel dit bericht

Comments are closed.