De SummerCourse van de OchtendMensen: Ook in tijden van Corona kun je de verbinding en gezelligheid met je collega’s behouden

0
Leestijd: 2 minuten

Alles gaat een beetje anders dit jaar. We werken voornamelijk thuis en veel bijeenkomsten worden digitaal. Bij OchtendMensen was dit extra reden om ons best te doen om dit jaar een Corona-proof SummerCourse te organiseren, zodat we ook in deze digitale tijden weer even echt samen konden zijn en het echte teamgevoel konden ervaren, nieuwe dingen konden leren en lol met elkaar konden hebben.

In deze blog neemt OchtendMensen-adviseur Iwan Gerbrands je mee in het verloop van deze mooie dag.

Na de geslaagde SummerCourses van voorgaande jaren in Parijs en de Ardennen waren er al vroeg dit jaar volop creatieve ideeën voor leuke locaties voor onze SummerCourse; normaal gesproken een meerdaags teamuitje met een inhoudelijke en een sociale component op een gave locatie. Met blozende wangen, twinkelende ogen en jeugdige onschuld kwamen de wildste plannen voorbij: van apen bestuderen in de London Zoo, op avontuur in Duitse bossen, tot bakken op exotische Zuid-Europese stranden. Toen werd het maart 2020, en zag de wereld er plotseling anders uit. Ineens werd het de vraag of de SummerCourse dit jaar überháupt wel door kon gaan. Maar we hakten snel de knoop door, positief als wij zijn: natuurlijk gaat ie door! Met wat gezonde beperkingen op zak gingen we creatief aan de slag om een gedenkwaardig en Corona-proof uitje te organiseren voor de leukste collega’s van Nederland.

De dag begon met samenkomen op het plein voor ons kantoor in Amersfoort, waar we onze nieuwe collega Jorik ontmoetten. Hij had wel een hele goede eerste werkdag uitgekozen. Hierna stapten we op de fiets richting de workshop Biomimicry in de nabijgelegen Soester Duinen (wat een mooi gebied is dit!).

Biomimicry gaat over het gebruiken van de intelligentie van de natuur voor duurzame innovatie, verandermanagement, circulaire economie en productontwikkeling. Expert Saskia van den Muijsenberg nam ons mee in hoe je succesfactoren uit de natuur kunt toepassen op veranderprocessen in bedrijven, organisaties en teams. Het meest inspirerende vond ik een oefening die liet zien hoe snel een groep mensen, op basis van een paar simpele basisregels, een collectief resultaat kan neerzetten. In de natuur zie je dit bijvoorbeeld bij vogels die op basis van eenvoudige regels als groep kunnen bewegen. Dit maakt mooi zichtbaar hoe het in sommige gevallen veel efficiënter is om gebruik te maken van de zelforganisatie van iedereen, in plaats van de sturing en controle vanuit enkele personen.

In de middag gingen we aan de slag met een te gekke Haka-workshop. De Haka is een ceremoniële dans van de Maori, ook wel bekend van het Nieuw-Zeelandse nationale rugbyteam de All Blacks. Een Nieuw-Zeelandse native leerde ons deze imponerende strijddans, waarna we in groepjes onze eigen Haka bedachten waarin natuurlijk de belangrijke cultuurelementen van OchtendMensen voorbij kwamen: actief, samen, en  bier! We eindigden de middag met een battle tussen de verschillende groepjes om te bepalen wat de officiële Haka van OchtendMensen zou worden.

We hebben de dag afgesloten met een heerlijk BBQ-diner en een gezellige borrel op het Nieuwe Stadsterras; een toffe buitenlocatie in festivalsfeer recht voor ons bedrijfspand.

Al met al was het een topdag en was het fijn om weer met iedereen (op gepaste afstand) bij elkaar te zijn. Daar kunnen we weer even op teren. En al die andere mooie plannen die we hadden: die voeren we gewoon uit bij de SummerCourse van 2021. Als jij bij ons komt werken, kun je daarbij zijn.

Wil je meer weten over OchtendMensen? Meld je dan aan voor één van onze digitale inhousedagen.

Deel dit bericht

Comments are closed.