Het verhaal van een starter bij KPN

0
Leestijd: 3 minuten

“Hoi! Daar ben ik weer! Zoals beloofd neem ik jullie in deze blogreeks mee in de wonderlijke wereld van deze nieuwe KPN’er. In ‘Episode II’ doe ik net alsof ik er al een beetje verstand van begin te krijgen.

Een nieuwe periode is voorbij en het einde van het jaar nadert. Waar op sommige plekken in het bedrijf wordt gesproken van een ‘eindsprint’, gaat bij mijn team alles zijn normale gangetje. We proberen zoveel mogelijk vernieuwingen in het netwerk door te voeren voordat de zogenaamde ‘Freeze’ begint. Dan gaan onze handen van Productie en moeten we andere dingen bedenken om te doen.

Demo tijd!

Voor mij is er voldoende te doen. Zoals ik vertelde ben ik druk met het onderzoeksproject rondom whitelabel switches, en omdat het een onderzoek in de testomgeving betreft, kan ik onbeperkt door. Ik had naar eigen zeggen flink door geklust (het was me gelukt één heel VLAN op te zetten), waarna ik het team beloofde een demo te geven om ze de opzet te laten zien en meteen wat basiskennis van het OpenFlow protocol te delen. Mijn eerste presentatie met het KPN PowerPoint template, check!

Het was een redelijk succes te noemen – een demo is namelijk pas geslaagd als je iets stuk maakt en dat was me gelukt (al dan niet gepland, want ik wilde een van de limieten van mijn oplossing laten zien). Ik had wat nieuwsgierige architecten uitgenodigd – al niet iedereen, want een ietwat teleurgestelde collega tikte me aan dat hij het óók graag had gezien. Ik had hem niet uitgenodigd omdat hij een andere afspraak had, maar dat was geen goede smoes. Blijkbaar zijn dubbele afspraken helemaal hip: “Kun je op het moment zelf kiezen in welke afspraak je het meeste zin hebt.” Dat zal ik onthouden.

Uiteindelijk bleek ik nog meer enthousiastelingen te zijn vergeten en volgde er een nieuwe demo. Ik begon me zelfs een beetje prominent te voelen – tot er allemaal moeilijke vragen kwamen die ik nog niet kon beantwoorden. Nog meer onderzoek dan maar! En een beetje doorwerken ook, aldus de Product Owner. Op 7 december volgt een demo voor de afdeling en die moet helemáál het einde zijn.

Je eerste werktelefoontje

Niet alleen tijdens mijn demo’s voelde ik mezelf een beetje prominent, ook toen ik mijn eerste échte werktelefoontje kreeg vorige week. En niet zo’n belletje naar een collega om je even binnen te laten omdat je je pas bent vergeten. (Overkomt iedereen wel eens, toch?)

Nee, het was een medewerker van een externe partij, die voor mij(!) kabels aan het leggen was in het testdatacenter. Of ik zeker wist of die en die kabel eruit getrokken mocht worden. Natúúrlijk wist ik dat zeker – hoewel ik het stiekem ook nog even navroeg. Uiteindelijk hadden we nog een paar korte belletjes voor korte controles. Spannend hoor, een netwerkje voor jezelf laten aanleggen.

Kerst valt vroeg, net als de goede voornemens

Laatst had ik ook een persoonlijke meeting met ‘de baas’. Ik ben mijn proeftijd door bij KPN, en KPN ook bij mij – ik blijf dus nog wel even. In het kader van ‘persoonlijke ontwikkeling’ kreeg ik de taak om na te denken over dingen die ik de komende periode (volgend jaar) wil bereiken. Mijn goede voornemens dus – en iets serieuzer dan mijn goede voornemen van dit jaar, wat “25x mijn nagels lakken” was (is me al wel gelukt overigens!). KPN

Met de Freeze in het zicht, is de decembermaand ideaal om aan je persoonlijke ontwikkeling te werken. Ik heb gekozen voor mijn eerste CCNA-certificering, dan hoef ik de mannen van het team wat minder vaak hopeloos om hulp te vragen. Na goedkeuring van ‘de baas’ zijn gelijk de boeken besteld, een vervroegd Kerstcadeau. “Van jezelf, voor jezelf” dat zijn altijd de fijnste cadeaus, niet? Ze liggen nu te schitteren op mijn bureau thuis. Lekker dikke pillen waar je blijkbaar heel makkelijk een toren van kan maken – een teamgenoot meldde van de week dat zijn toren al 1,5 meter hoog is!

Ik blijf de komende tijd dus nog onderzoeken en leren. En dat is heel belangrijk, omdat je als beginnend KPN’er voornamelijk nog ‘in opleiding’ bent om je uiteindelijk werkzaamheden te doen – aldus ‘de baas’. Die uitspraak motiveert: Hoewel ik graag direct wil presteren op het werk (na al die jaren studie!), haalt het de druk eraf en geeft het vrijheid.

Gelukkig is studeren een grote hobby van me. Misschien ga ik zelfs nog een aantal dagen naar de Universiteitsbibliotheek, ‘for old time sakes’. En als SOG-activiteit moet ik nog een taart bakken… Ik trakteer aan de mannen van het team, om het goed te maken dat ik ze in mijn vorige blog oud noemde. En dat allemaal met Skyradio the Christmas Station op de achtergrond, want dat mag dan weer!

Lees meer over de ervaring van KPN werknemers. 

Deel dit bericht

Comments are closed.