Dit leer je niet als trainee bij Kirkman Company

0
Leestijd: 2 minuten

Vandaag is de laatste dag van mijn YSE traineeship bij Kirkman Company. Tijd om de balans op te maken en na te denken over wat ik de afgelopen twee jaar heb geleerd en waar ik sta in mijn ontwikkeling. Terwijl ik nadenk, schieten er eigenlijk vooral dingen te binnen die ik níét heb geleerd…

Maar, zoals een oude wijze geleerde eens zei: ‘Soms zijn de dingen die je niet leert net zo belangrijk als de dingen die je wel leert’.

Grapje. Dat heb ik net zelf verzonnen.

Toch zit er waarheid in: zijn er niet net zo veel lessen te halen uit wat je niet leert?

Nuja, voor dit een filosofische verhandeling wordt: drie dingen die ik niet geleerd heb tijdens mijn YSE traineeship bij Kirkman Company:

1. Creativiteit
Aan het begin van de training ‘Creatief Problemen Oplossen’ vraagt trainer Kim (Verwijmeren): ‘Wie vindt zichzelf creatief?’. Een paar handen gaan weifelend omhoog. Ze schrijft de namen op een flipovervel. Tijdens de training herhaalt ze de vraag nog een aantal keer. Aan het einde van de training staan alle, ja écht álle namen op het vel. Zelfs degene die heel stellig verklaarde dat ze écht niet creatief is en dat ook nóóit zou worden, moest uiteindelijk wel toegeven. Kim leerde ons dat iedereen creativiteit in zich heeft en dat het een kwestie is van processen en technieken kiezen om je creativiteit aan te wakkeren.

2. Keiharde sales
“A consultant is someone who borrows your watch to tell you the time, and then keeps your watch”, is een veelgehoorde grap over consultants. Ze kunnen praten als brugman en willen overall een slaatje uit slaan. Je verwacht dan ook dat je een training gaat krijgen over sales en gaat leren hoe je zo snel mogelijk zo groot mogelijke opdrachten kan ‘closen’. Een training waar ik niet al te veel naar uitkeek.

Maar het tegenovergestelde bleek waar. Han Hendriks, managing partner van Kirkman Company en prediker van het ‘Helping Clients Succeed’ gedachtegoed leerde ons in de HCS training om anders te gaan denken en om juist niet te lullen, maar te luisteren.

3. Werk en privé gescheiden houden
Begrijp me niet verkeerd, zowel YSE als Kirkman Company zijn professionele organisaties waar professioneel met elkaar wordt omgegaan. Maar wanneer je begint met je traineeship, word je ingedeeld in een ‘lichting’, waarmee je al je trainingen volgt en intervisie mee doet. Omdat je met elkaar in hetzelfde schuitje zit en veel meemaakt tijdens die twee jaar, is het bijna onoverkomelijk dat er mooie vriendschappen ontstaan. En dan zjin er nog de feestjes en activiteiten die vanuit YSE en KC worden georganiseerd. En zo bevind je je dan op een zaterdagmiddag weleens onder het bureau waar je de dag daarvoor nog aan zat te werken, om te schuilen tijdens een lasergamespel in het kantoorpand. Ach ja.

En nu? Ik vervolg mijn pad bij Kirkman Company. Morgen treed ik in vaste dienst en ben ik officieel trainee-af. Ik ben benieuwd welke dingen ik daar nog meer niet ga leren.

Ga naar de website van YSE

 

Deel dit bericht

Comments are closed.