Durf jij jezelf te zijn op werk? Young Colfield

0
Leestijd: 3 minuten

Ken je dat gevoel? Tijdens je studie of op werk heb je vast wel eens in een overleg gezeten waarbij iemand in de groep onwijs dominant was. De ideeën die je in bracht werden direct afgebrand en als je een keer een verhelderende vraag stelde werd er gereageerd alsof je dom bent. Vanaf dat moment wist je wel beter en hield je wijs je mond om niet nog een keer te worden vernederd. Dit is nou exact de situatie die ieder team en organisatie moet proberen te voorkomen.

Bij ING werk ik nu ruim zeven maanden aan het project ‘Number #1 Teams’ met als doel de effectiviteit van IT teams binnen ING te vergroten. Ons projectteam werd geïnspireerd door een onderzoek van Google uit 2016 dat zich richtte op de bouwstenen van succesvolle teams. Jaren lang heeft Google honderden teamkenmerken geanalyseerd bij ruim 180 teams. Zij kwamen erachter dat de eigenschappen van  individuele teamleden veel minder belangrijk zijn dan hoe de teamleden met elkaar omgaan. Veruit de aller belangrijkste factor voor succesvolle teams bleek ‘psychologische veiligheid’.

Psychologische veiligheid gaat over de vraag: ‘Voel ik mij binnen de groep veilig om ideeën aan te dragen en vragen te stellen, zonder dat anderen mij daar negatief op afrekenen?’

Psychologisch veilige teams blijken effectiever dan anderen, omdat de inbreng van ieder teamlid evenwichtiger is en daardoor de potentie van de gehele groep beter wordt benut. Daarnaast blijken psychologische veilige teams beter in staat te zijn om te leren, omdat zij fouten durven te maken en toe te geven.

Binnen ING proberen wij teams bewust te maken van het feit dat psychologische veiligheid belangrijk is om effectief te kunnen samenwerken. Daarnaast helpen wij teams hoe zij de huidige situatie van psychologische veiligheid kunnen verbeteren. Een goede manier om hier aan te werken is door naast inhoudelijke besprekingen ook op informele wijze persoonlijke verhalen met elkaar te delen, want zo groeit het wederkerig vertrouwen. Een andere truc is door iedere weekstart te beginnen met het delen van fouten die je de afgelopen week hebt gemaakt. Zo ontstaat een situatie waarin het maken van fouten wordt geaccepteerd en gezien als een leerproces.

Als ik de scope verbreed van team naar organisatieniveau, dan is psychologische veiligheid één van de belangrijkste redenen waarom ik heb besloten om bij Young Colfield te gaan werken. Psychologische veiligheid gaat voor mij namelijk om het vertrouwen jezelf te durven zijn op werk. Vanaf het aller eerste sollicitatiegesprek merkte ik al verschil met andere organisaties. Op eerdere sollicitaties had ik het gevoel om vooral zo goed mogelijk voor de dag te komen, terwijl ik bij Young Colfield echt uitgenodigd werd om eerlijk over mijzelf te praten en juist ook te benoemen waar ik niet goed in ben. Nu, inmiddels acht maanden later, heb ik dat veilige gevoel nog steeds. Ik ben in een traineegroep terecht gekomen met zeven geweldige mensen die ik inmiddels meer als vrienden dan collega’s beschouw. In een korte tijd hebben wij elkaar enorm goed leren kennen, omdat er zowel op werk als daarbuiten echt aandacht is voor elkaar. Daarnaast heb ik ook een talent manager, die ik meer beschouw als een soort life coach. Bij hem kan ik altijd terecht als ik ergens op werk tegenaan loop, maar we spreken juist ook over mijn persoonlijke ontwikkeling, mijn wensen en mijn dromen. Kortom, voor mij de organisatie met psychologische veiligheid waar ik mijzelf durf te zijn.

Heb je het gevoel dat je in je team niet kan zeggen wat je denk? Dat je op werk je anders moet voordoen dan thuis? Of ben je aan het solliciteren en voel je de druk om alleen maar de goede eigenschappen te belichten? Dan ervaar je dus een gebrek aan psychologische veiligheid. Gelukkig kan dit anders en dat is beter voor de organisatie, je team en vooral ook voor jou!

Wil je meer weten over psychologische veiligheid, mijn opdracht bij ING of het werken bij Young Colfield? Neem dan gerust contact met me op via tymon.geul@youngcolfield.nl. Meteen enthousiast geworden over het Talent Program? Ga dan naar https://youngcolfield.nl/talent-program/ en solliciteer direct!

Deel dit bericht

Comments are closed.