Een groen hart, daar kun je veel mee bij OchtendMensen!

0
Leestijd: 2 minuten

Duurzaamheid wordt een steeds groter en belangrijker thema. Adviseur Laura Smid werkt sinds een jaar bij OchtendMensen en kan op duurzaamheidsgebied haar ei helemaal kwijt. In deze blog neemt ze je mee in hoe haar groene hart haar naar OchtendMensen leidde en vertelt ze over de duurzame vraagstukken waaraan ze zowel in haar opdracht als binnen OchtendMensen werkt.  

Dankzij mijn master ‘Global Business and Sustainability’ in Rotterdam ontdekte ik waar mijn hart ligt: bij maatschappelijke vraagstukken op het gebied van duurzaamheid. Of het nu gaat over landdegradatie door monocultuur, over onze verslaving aan consumeren of over de energietransitie: ik vind het allemaal interessant en relevant. Mijzelf verdiepen in de complexiteit van deze vraagstukken en op zoek gaan naar oplossingen geeft me veel energie.

Na het afronden van mijn master ging ik met frisse moed op zoek naar een baan waarmee ik impact kan maken, zoals de typische millennial dat doet. Maar waar begin je?
Vijftig jaar ervaring heb ik nog niet en het ontwikkelen van een nieuw soort warmtebron ligt ook buiten mijn kunnen…

Duurzaamheid bij de gemeente Amersfoort

Na een korte zoektocht vond ik mijn plek bij OchtendMensen, het jongtalentenbureau van organisatieadviesbureau TwynstraGudde. Als adviseur bij OchtendMensen krijg je de kans om in een leer-werktraject van drie jaar verschillende rollen in verschillende organisaties in te vullen. Op deze manier ontdek ik waar mijn kwaliteiten liggen en waar ik het meeste plezier uit haal. Zo zit ik nu in een opdracht bij de gemeente Amersfoort in een team dat zich bezig houdt met duurzame nieuwbouwprojecten. Hier ben ik onder andere verantwoordelijk voor de evaluatie van pilotprojecten, onderzoek ik hoe duurzaamheid integraal meegenomen kan worden in de omgevingsvisie en help ik bij het neerzetten van een efficiënte structuur van het team.

Mijn studie heeft mij geleerd om kritisch en integraal naar duurzaamheid te kijken. Maar duurzame nieuwbouw? Daar wist ik tot voor kort weinig vanaf. Gelukkig wordt dit van mij als junior ook niet verwacht. Juist door de frisse blik die je als junior meebrengt, help je opdrachtgevers kritisch naar de bestaande processen en structuren te kijken en voeg je hierdoor waarde toe. Tegelijkertijd leer je ontzettend veel van de kennis en ervaring van collega’s binnen en buiten OchtendMensen.

Duurzaamheid binnen OchtendMensen

Binnen OchtendMensen kan ik mijn ei kwijt binnen de groep Energie & Duurzaamheid. Deze groep richt zich op propositie- en kennisontwikkeling. In verschillende kennisbijeenkomsten gaan we in gesprek met professionals ‘uit het veld’, leren we van elkaars opdrachten en denken we na over een sterke positionering van OchtendMensen in de markt. Binnen deze groep houd ik mij bezig met productontwikkeling om onze opdrachtgevers te helpen met het verduurzamen van de bedrijfsvoering, ben ik verantwoordelijk voor het communiceren van interessante content op social media en organiseerde ik onlangs samen met collega’s van TwynstraGudde een webinar-reeks over de energietransitie. Kortom: ik verveel me niet en ik leer heel veel!

Ik moedig toekomstige duurzaamheidsprofessionals dan ook aan om gewoon ergens te beginnen. Laat je niet tegenhouden door gebrek aan specialistische kennis en ervaring: daar heb je nog een heel leven voor!

Wil je meer weten over OchtendMensen? Meld je dan aan voor één van onze digitale inhousedagen.

Deel dit bericht

Comments are closed.