Ervaring Financieel Trainee PostNL

0
Leestijd: 3 minuten

Jordy is Financieel Trainee bij PostNL, hieronder vertelt hij over zijn ervaringen.

”Op moment van schrijven ben ik acht maanden werkzaam bij PostNL als Financieel Trainee; een mooi moment om eens terug te kijken op wat er de afgelopen maanden allemaal is gebeurd.”

Toen ik me voor mijn eerste werkdag mocht komen melden in Den Haag kneep ik ‘m toch een beetje. De sollicitatierondes waren lekker gegaan. Ik had een goed gevoel bij de mensen met wie ik had gesproken en ik had het gevoel dat de bedrijfscultuur bij mij paste. Voor zover je dat kunt zeggen na drie gesprekken… Maar wat nu als de praktijk totaal anders blijkt?

Financieel Traineeship

Na binnenkomst werd ik al gerustgesteld. Ik werd in contact gebracht met Ruben, die tegelijk met mij als financieel trainee begon en waarmee het direct klikte. Vervolgens werden we ontvangen door een flinke club financials, variërend van de vorige lichting trainees tot aan senior management. Dit ging op een leuke informele, maar ook persoonlijke manier. Waardoor ik mij gelijk welkom voelde bij het bedrijf.

Als je voor YEP Finance kiest, begin je met twee projecten van elk drie maanden bij verschillende onderdelen van PostNL. Mijn eerste project ging over intern verrekenen: hoe en tegen welke tarieven moeten shared service centers hun diensten aan interne klanten aanbieden? En wie is er dan verantwoordelijk voor het binnen de perken houden van de kosten? Al snel kwam ik er achter dat hier veel belangen speelden van een minstens zo grote groep stakeholders. Onder andere doordat deze vraag het besturingsmodel van de organisatie raakt. Hierdoor kwam ik aan tafel bij alle financieel directeuren en de CFO.

Voor mijn tweede project mocht ik een pricing model maken voor Data Services, het onderdeel binnen PostNL dat zich bezighoudt met de in- en verkoop van allerlei typen data. Hier kreeg ik juist de commerciële kant van PostNL te zien. Tegen welke tarieven moeten we onze diensten in de markt gaan zetten?

Na deze twee projecten ben ik begonnen als controller bij Voorbereiden & Bezorgen. Dit is de grootste afdeling van PostNL met ruim 30.000 medewerkers, waaronder alle postbezorgers. Hier ben ik controller op een aantal projecten, help ik bij het opstellen van het budget en de forecasts, en draag ik zorg dat het management wekelijks de juiste stuurinformatie heeft.

Doordat dit al mijn derde plek is bij PostNL heb ik in korte tijd veel verschillende onderdelen van het bedrijf leren kennen en tegelijkertijd al een behoorlijk netwerk opgebouwd. En omdat er ook wel eens wat stoom afgeblazen moet worden, heb ik een borrel georganiseerd voor de hele financiële tak van PostNL. Daarnaast hebben we samen met de andere finance Trainees ongeveer eens per maand een bedrijfsbezoek aan een onderdeel van PostNL. Naast dat het leuk is om met je medetrainees een dag de hort op te gaan en de kroeg in te duiken, geeft dit je een brede kijk in het bedrijf. Het verbaasde mij waar PostNL allemaal actief in is naast post en pakketten.

YEP

Wat mij in het bijzonder aanspreekt, naast het dagelijks werk, de informele sfeer en de leuke collega’s, zijn de trainingsmodules waarbij je met je persoonlijke ontwikkeling bezig gaat. Wie ben ik? Wat wil ik? Waar sta ik voor? Met welke bril kijk ik naar de wereld en hoe verschilt deze van anderen? Vragen waar veel twintigers (en wie eigenlijk niet?) een antwoord op zoeken, en waar je in het YEP samen met professionele coaches een antwoord op probeert te krijgen. Deze soms heftige modules doorloop je met je medetrainees van de andere disciplines (Business, Logistics & IT), waardoor je elkaar ook snel en goed leert kennen. Het klikte zo goed dat we zelfs een week op wintersport zijn geweest met elkaar.

Gedurende acht maanden heb ik situaties meegemaakt die me gemakkelijk af gingen, maar ook genoeg momenten waarop ik mezelf met mijn handen in m’n haar afvroeg hoe we dit in vredesnaam voor elkaar moesten gaan krijgen. Juist van deze momenten leer je, en ik kijk dan ook vol trots terug op afgelopen periode waarin ik zowel op persoonlijk als professioneel gebied flinke stappen heb gemaakt. En bovenal heb ik het nog steeds enorm goed naar mijn zin!”

Enthousiast geworden over het YEP Finance? Kijk voor meer informatie op onze website.

Benieuwd naar ook anderen hun verhalen, van beginner tot professional en van jong tot oud? Check dan ook snel de andere blogs! Op zoek naar een traineeshipbusiness course of inhousedag? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jou eerste droombaan? schrijf je dan in voor onze Talentpool!

Deel dit bericht

Comments are closed.