Ervaring Portfolio Manager Kempen & Co

0
Leestijd: 3 minuten

Rik den Hartog is Portfolio Manager bij Kempen & Co. Hij is sinds 2007 in dienst en werkt op de afdeling Kempen Capital Management. Lees hieronder over zijn ervaring bij het bedrijf.

Hoe ben je bij Kempen terecht gekomen?
Tijdens mijn master Finance aan de Erasmus Universiteit Rotterdam wilde ik graag mij afstudeerscriptie bij een bank schrijven. Via een inhousedag kwam ik in aanraking met Kempen & Co. De indruk die de bank maakte paste goed in het plaatje van de bank waar ik in de toekomst graag zou willen werken, en ik besloot meteen te vragen naar mogelijkheden tot het schrijven van een afstudeerscriptie. Na een aantal gesprekken ben ik begin 2007 bij KCM begonnen met een onderzoek naar faillissementen in Europa in het bedrijfsobligatie (credit) team. Dit beviel van beide kanten, en in september 2007 ben ik als analist begonnen in hetzelfde team, tot op de dag van vandaag.

Geef een korte omschrijving van jouw functie
Als portfolio manager ben ik verantwoordelijk voor het behalen van een zo goed mogelijk beleggingsresultaat voor onze klanten bij Kempen & Co. In de praktijk betekent dit dat we op zoek zijn naar de meest aantrekkelijke bedrijfsobligaties (credits). Bedrijfsobligaties bieden een extra rendement (spread) vergeleken met staatsobligaties als vergoeding voor het faillissementsrisico. Wij zijn op zoek naar bedrijven met een aantrekkelijke vergoeding die in de toekomst goede resultaten laten zien, waardoor de spread daalt, en de prijs van de obligatie stijgt. Om dit te bereiken zoeken we met het team constant naar ondergewaardeerde ondernemingen. Dit doen we met behulp van het lezen van kwartaal- en jaarverslagen, het lezen van analistenverslagen, meetings met managementteams van ondernemingen en met analisten van banken. Ook geven we zelf presentaties aan klanten en prospects ter verantwoording van onze resultaten, en om nieuwe klanten geïnteresseerd te krijgen in onze fondsen.

Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?
Mijn dag begint zodra ik in de trein stap op weg naar kantoor. Ik lees mijn emails, en bekijk wat er gebeurd is op de Aziatische markten. Op kantoor lees ik eerst de Financial Times, Wall Street Journal en de berichten op Bloomberg. De rest van de ochtend wordt vaak bepaald door wat er gebeurd op de financiële markten. Macro-economische ontwikkelingen, nieuws omtrent bedrijven en nieuwe obligaties die naar de markt komen zijn voorbeelden van activiteiten die invloed hebben op onze fondsen. Verder ben ik bezig met het analyseren van de bedrijven in de sectoren waar ik verantwoordelijk voor ben, het zoeken naar nieuwe kansen, meetings met bedrijven en analisten, of het ontmoeten van klanten en prospects. ’s Avonds hou ik in de gaten wat er gebeurd op de markt in de Verenigde Staten.

Hoeveel verantwoordelijkheid krijg je?
Zeer veel. Een portfolio manager is verantwoordelijk voor alles wat er in de fondsen gebeurd. Tevens zijn analisten in ons team ook verantwoordelijk voor die obligaties in de fondsen van de bedrijven die ze volgen, wat ons onderscheid van teams bij concurrenten. In het algemeen krijg je snel veel verantwoordelijkheid bij Kempen.

Het meest spannende moment in je carriere bij Kempen & Co?
Zonder twijfel het escaleren van de kredietcrisis in september 2008, na de val van Lehman Brothers. Je komt in ‘unchartered territories’, een marktomgeving die je nog niemand eerder heeft meegemaakt. De onzekerheid in die tijd was enorm, en de paniek in de markt zorgde voor spannende tijden.

Wat is het unique selling point van Kempen & Co als werkgever?
Teamwork. Bijna alle werkzaamheden bij Kempen & Co vinden plaats binnen teams, en zeker aan de beleggingskant is de samenwerking intensief. Je bent voortdurend met elkaar in overleg over ontwikkelingen en kansen in de markt. Beleggen is teamwork, en de resultaten van de fondsen zijn het gevolg van hoe goed een team functioneert. Daarnaast is de cultuur uniek. De bank is relatief klein, wat zorgt voor korte lijntjes en weinig hierarchie. Er is veel kennis binnen de bank waar je gebruik van kunt maken. Ook krijg je snel veel verantwoordelijkheid, en is er focus op kwaliteit.

Wat doe je naast je werk?
Ik hou van sporten, in het bijzonder wielrennen. Daarnaast schaats ik in de winter. Het lezen van boeken en tijdschriften over de financiële wereld blijft boeiend, helaas ontbreekt hiervoor vaak de tijd. Ook ben ik actief in het jeugdwerk van mijn kerkelijke gemeente in Woerden. Verder hou ik van lekker eten, en ga ik met mijn vrouw ieder jaar een mooie reis maken om te genieten van de natuur op andere plekken in de wereld.

Ben jij hoogopgeleid talent, bijna afgestudeerd en op zoek naar een traineeshipbusiness course of inhousedag? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jou eerste droombaan? schrijf je dan in voor onze Talentpool!

Deel dit bericht

Comments are closed.