International Graduate Traineeship

0
Leestijd: 3 minuten

“De ideale wisselwerking tussen theorie en praktijk”

“Ik zit nu in het tweede jaar van het International Graduate Traineeship. Dit is het jaar waarin je in de supermarkt gaat werken. Je begint met een ‘spijkerbroekstage’ van 12 weken waarin je alle winkelfuncties doorloopt. Dan werk je als Vakkenvuller, Verkoopmedewerker, Caissière en je loopt mee met de Assistent supermarktmanager. In een volgende winkel ga je daarna aan de slag als Assistent Supermarktmanager. Een completer beeld van de processen binnen Albert Heijn kun je niet krijgen.”

“Na mijn studie ging ik eerst vijf maanden naar Australië om te hockeyen. Daarna was de grote vraag: wat ga ik doen? Ik had stage gelopen bij een advocatenkantoor maar dat was toch niet echt wat ik wilde. Omdat ik met hockey graag mensen coach, kwam ik op het idee te zoeken naar een management traineeship. Ik solliciteerde bij Ahold Delhaize en werd aangenomen. Daar was ik blij mee want ik kende het bedrijf van het bijbaantje tijdens mijn studie. Ik heb acht jaar op een distributiecentrum gewerkt, waarvan de laatste drie jaar als Teamleader. Dat was me heel goed bevallen. Als je eenmaal bij Albert Heijn hebt gewerkt, krijg je vanzelf blauw bloed.”

Inkoop en strategische ondersteuning

“Ik solliciteerde op de richting Sourcing wat staat voor inkoop. Daarbinnen werken twee teams, het ene heeft de leverancierscontacten en doet de daadwerkelijke inkoop, het andere helpt de inkopers met strategische analyses van de betekenis van een leverancier voor Albert Heijn. Ik heb met beide teams meegelopen en je krijgt direct grote verantwoordelijkheden. Je mag ook fouten maken. Het is zelfs zo dat als je geen fouten maakt, de gedachte is dat je er niet alles uit hebt gehaald. Na mijn traineeship ga ik terug naar het strategische team. Dat werk spreekt me enorm aan. Je ontleedt de leverancier ter voorbereiding van de jaarlijks onderhandelingen. Stel, dat de grondstofprijzen van een product zijn gedaald, dan wil je dat terugzien in de inkoopprijs. Of als Pepsi Cola bij ons sterker is gegroeid dan Coca-Cola dan wil je van Coca-Cola weten hoe dat komt. Of we willen een andere verpakking om onze duurzaamheidsdoelstellingen te halen.”

Gevoel voor de winkel

“Werken in een strategisch team van Sourcing is natuurlijk iets heel anders dan in de winkel rondlopen als Assistent Supermarktmanager. Als ik denk wat ik in het begin allemaal moest vragen… daar lach ik nu om. En nóg weet ik lang niet alles, maar na elf maanden heb ik absoluut gevoel bij dit vak, de processen en de winkel. Dat heeft allerlei voordelen. Hier ontdek je het belang van de breukgevoeligheid van verpakkingen. Maar ook hoe belangrijk het is dat je artikelen makkelijk kunt verschuiven in het schap. Om te ontdekken wat de worstelingen zijn bij het vullen van kleine toetjes moet je daar minimaal een paar keer mee bezig zijn geweest.”

Wat jij bedenkt heeft elders consequenties.

“Ik ben dan ook een felle pleitbezorger voor de integratie van de drie pijlers van Albert Heijn: hoofdkantoor, distributiecentrum en winkel. Wat jij op het hoofdkantoor bedenkt, heeft consequenties voor het distributiecentrum en de winkel. Daar moet je je bewust van zijn. Ik sprak een Category Manager en vroeg waarom er geen tussenleggers (opstaande randjes tussen de producten) in het ontbijtschap zijn. Dan vul je muesli en corn flakes veel makkelijker bij. Toen hij vertelde wat dat zou kosten voor de ruim 900 winkels van Albert Heijn, kon ik beter begrijpen waarom ze ontbreken.”

Cursusdagen en ‘learing by doing’

“Het leuke van het International Graduate Traineeship is dat je met de meest uiteenlopende wo-afgestudeerden in de traineeship lichting zit. Ik heb een juridische achtergrond, maar er zitten ook trainees bij met een opleiding in scheikunde of media. In het eerste jaar heb je verschillende cursusdagen, veelal op een externe locatie, waarbij jouw persoonlijke ontwikkeling centraal staat. In het tweede jaar krijg je, tijdens je eerste periode in de winkel, nog een aantal cursusdagen over leiderschap. Daarna ga je dit in de praktijk ervaren en is het ‘learning by doing’. Voor mij is dit traineeship de ideale wisselwerking tussen theorie en praktijk.”

Lijkt het jou leuk om een traineeship te doen bij Albert Heijn? Bekijk hier de beschikbare traineeships bij Albert Heijn! Of nog niet helemaal overtuigd? Lees dan hier de ervaring van Adil over zijn Retail Management Traineeship bij Albert Heijn!

Deel dit bericht

Comments are closed.