Het begint met IT

0
Leestijd: 2 minuten

Het beste van twee werelden

Op papier ben ik totaal geen IT-starter, want ik heb Management, Economie & Recht gestudeerd. Toch past het IT-startertstraject perfect in mijn straatje. Ik ben gestart als Business Analyst. In die functie zit het beste van beide werelden. Een goede analist meet en weet. Ik gebruik IT-data om te voorspellen hoe de bank zich kan verbeteren om klanten aan te trekken én te behouden. Superinteressant!

IT als startpunt

IT loopt als een rode draad door alle bedrijfsprocessen. Met een zogeheten customer journey zie je dat goed. Hiermee brengen we in kaart welke stappen een klant doorloopt als hij bijvoorbeeld geld overschrijft. We krijgen tijdens de klantreis inzicht in kleine ergernissen of verwarringen die de klant ervaart. Daar passen we apps, systemen en processen vervolgens op aan, zodat ze gebruiksvriendelijker worden. IT is het startpunt, niet het eindpunt. Als we een aanpassing doen, zie je pas hoeveel disciplines betrokken zijn bij één proces. Van elke wezenlijke aanpassing die we doen, moeten we bijvoorbeeld klanten op de hoogte brengen, de klantenservice briefen en het effect meten.

Hulp bij projectmanagement

Op dit moment onderzoek ik applicaties om interne projecten te managen. We werken nu nog met een tool die we zelf ontwikkeld hebben. Door de jaren heen hebben we die regelmatig aangepast aan onze werkwijze. Tegenwoordig zijn er volop standaard tools beschikbaar die gebaseerd zijn op een beproefde werkwijze. Ik ben nu aan het inventariseren hoe wij werken, hoe ons huidige systeem werkt en welke tool (met bijbehorende werkwijze) het beste bij ons past. Zo kunnen we binnen de bank nog efficiënter en eenduidiger projecten beheren.

Een goede gesprekspartner

Ik ben al bij zoveel projecten betrokken, het voelt totaal niet alsof ik een starter ben. Behalve dan dat ik wel veel persoonlijke coaching krijg. Met mijn teamlead spreek ik regelmatig wat goed gaat, wat nog beter kan en hoe ik dat ga aanpakken. Zo wil ik graag een betere gesprekspartner worden. Zelf ben ik heel resultaatgericht en kom daardoor misschien wat zakelijk over in een gesprek. Sommige mensen willen eerst even over koetjes en kalfjes praten, terwijl anderen die zakelijkheid juist erg waarderen. Daarom wil ik beter kunnen inschatten waaraan mijn gesprekspartner behoefte heeft.

Cultuurverschillen tussen bedrijven

Los van mijn gewone werk heb ik vier uur per week om aan nevenprojecten te besteden. Ik ben nu coördinator van het project Functions Culture Board. Dat is een project op initiatief van ABN AMRO. Met mijn projectteam onderzoek ik de bedrijfsculturen van onze IT-partners. Dat doe ik samen met henzelf. Vervolgens kijk ik hoe we cultuurverschillen kunnen overbruggen, zodat de samenwerking beter verloopt. Dat is zo leuk aan werken bij ABN AMRO: ik kan echt wat doen met mijn persoonlijke interesses en mijn dromen waarmaken. Ik ben begonnen als stagiair bij ABN AMRO MeesPierson. Nu ben ik starter en over anderhalf jaar groei ik – als het even meezit – door tot medior. Precies zoals ik mijn carrière voor me zag. Zo zie je maar: jongensdromen komen uit!

Blogger: Ashwin van der Kamp – Business Analyst

Deel dit bericht

Comments are closed.