Het nationaal water traineeship (NWT)

0
Leestijd: 2 minuten

Hallo allemaal! Ik ben Manon, een 25 jarige nationaal water trainee (NWT) uit Wageningen. In April 2018 ben ik afgestudeerd voor mijn MSc opleiding Climate Studies aan de Wageningen Universiteit, met de specialisatie integraal en adaptief waterbeheer. Daarvoor heb ik bij dezelfde universiteit de BSc Bodem, Water, Atmosfeer gedaan. Mijn eerste echte werkervaring in het water-werkveld was mijn stage tijdens mijn Master. Ik had het gevoel dat ik toen in het diepe gegooid werd: natuurlijk heb ik de afgelopen jaren een hoop geleerd, maar wat kan ik nu eigenlijk? Wat voor werk vind ik leuk? Waar ben ik goed in?

Jezelf ontwikkelen bij NWT

Het resulteerde in een soort van identiteitscrisis, maar dan op professioneel niveau: er miste voor mijn gevoel nog een overgang tussen de opleiding en het werkende leven. Dit was voor mij de hoofdreden om op zoek te gaan naar een combinatie van een baan in de watersector en een persoonlijk ontwikkelingsprogramma: zo kwam ik bij het NWT terecht! Het programma biedt een uitstekende kans om te verkennen wie je zelf bent, waar je sterkte- en zwaktepunten liggen en welke soort baan het beste bij je past in de watersector. Door de open en ontspannen sfeer tussen de trainees en de medewerkers van het NWT ontstaat eigenlijk een veilige omgeving om je professionele carrière een goede start te geven en je netwerk uit te breiden. We hebben net het eerste trainingsblok achter de rug, waarin we elkaar en onszelf beter hebben leren kennen. Ik kan het programma alleen maar van harte aanraden aan anderen die de watersector in willen!

Waterbeheer en maatschappij

Zelf wist ik al dat ik graag bij een waterschap zou willen werken na mijn studie, omdat hier de connectie tussen het waterbeheer en de maatschappij zo nadrukkelijk aanwezig is. Het is vooral de relatie tussen klimaat(verandering), water en de maatschappij die mij zo fascineert. We staan met klimaatverandering en de recente maatschappelijke ontwikkelingen voor een grote uitdaging, waarbij we elkaar hard nodig zullen gaan hebben. Daarom is het naar mijn idee erg belangrijk om de omgeving actief te betrekken bij de opgaven rondom waterveiligheid, waterkwaliteit en -kwantiteit. In april ben ik na het afstuderen meteen begonnen als trainee bij het omgevingsteam van het project Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard: hier wordt door het Hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard een meerjarig dijkversterkingsprogramma uitgevoerd.

Dankbaar

In het teken hiervan mag ik de omgevingsmanagers voor twee jaar gaan ondersteunen bij het onderhouden van contact met de omgeving. Nu ik bijna 2 maanden gewerkt heb kan ik alleen maar zeggen dat ik dankbaar ben dat ik op deze positie terecht ben gekomen: in het werkpakket is ruimte om zelf op zoek te gaan naar wat ik leuk vind, het project zelf is erg interessant en daarnaast zijn de collega’s zeer betrokken en enthousiast. Er wordt bij het NWT volop ruimte geboden om te leren, waardoor ik het gevoel heb dat ik de overgang tussen school en werk die ik zocht heb gevonden. Een betere start van mijn professionele carrière kan niet, dacht ik zo!

Manon is trainee van april 2018 tot april 2020.

Deel dit bericht

Comments are closed.