Jurist bij de directie Bestuursrechtspraak

0
Leestijd: 2 minuten

Jurist bij de directie Bestuursrechtspraak. Werkt sinds augustus 2011 bij de Raad van State in de Vreemdelingenkamer. Afgestudeerd aan: Universiteit Utrecht (Nederlands recht, richting strafrecht)

Goede leerschool

Als jurist bij de hoogste algemene bestuursrechter van Nederland lever je juridisch vakwerk. Wat mij erg aansprak in het werken bij de Raad van State is dat je vanaf het moment dat je bij de Afdeling bestuursrechtspraak aan de slag gaat, je, onder goede  begeleiding, veel verantwoordelijkheid krijgt. Je bent meteen verantwoordelijk voor je eigen dossiers. Voor de behandeling van zaken word je gekoppeld aan één of meerdere seniorjuristen die je intensief begeleiden. Zowel je vakinhoudelijke kennis als je analytische, mondelinge en schriftelijke vaardigheden worden verdiept, en je leert te functioneren als griffier tijdens zittingen en als adviseur van de staatsraden in raadkamer. Door het volgen van in- en externe cursussen over specifieke juridische onderwerpen en over schrijfvaardigheid ontwikkel je deze vaardigheden steeds verder. Naarmate je meer zaken doet en je ontwikkeling vordert, krijg je te maken met complexere zaken en grotere projecten. Je ontwikkelt je in enkele jaren naar de functie van ambtenaar van staat, een zelfstandig werkend jurist. Een mijlpaal in je carrière bij de Raad!

Discussiëren met staatsraden

Als jurist bereid ik zaken voor en doe ik – in de vorm van een concept-uitspraak – aan de staatsraden een voorstel voor de afdoening van een zaak. Een dergelijk voorstel kan leiden tot een raadkamer of tot een zitting, met aansluitend raadkamer. Ik vind het leuk om te discussiëren met staatsraden om tot een definitief oordeel te komen. Voor mij is het steeds weer de uitdaging om ervoor te zorgen dat mijn voorstellen zoveel mogelijk worden gevolgd.

Collegiale werkomgeving

Vanaf het moment dat ik bij de Raad aan de slag ben gegaan, is het mij opgevallen dat de mensen die hier werken erg open en collegiaal zijn. Er werken veel jonge, startende juristen, maar ook mensen met jarenlange ervaring. Dat zorgt voor een leuke dynamiek. Als starter word je niet in het diepe gegooid, maar is iedere collega bereid om met je mee te denken. Je kunt bij iedereen binnenstappen. Naast hard werken is er gelukkig ook tijd voor leuke activiteiten naast het werk. Zo worden er veel leuke evenementen georganiseerd door de personeelsvereniging, zoals workshops, borrels, de jaarlijkse sportdag en de zomer- en kerstborrel. Leuk om je collega’s op een andere manier te leren kennen. Verder heb ik veel nieuwe mensen leren kennen door lid te worden van YoHoCo, de jongerenvereniging voor de Raad van State en de andere Hoge Colleges van Staat.

 

Deel dit bericht

Comments are closed.