Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

0
Leestijd: 2 minuten

Via de onderwerpen duurzaamheid, ecologie en vervolgens ecohydrologie ben ik uiteindelijk de watersector in gezwommen. Water is voor mij het onderwerp dat de grootste thema’s van onze generatie verbindt. Voedsel en energievoorziening, klimaatverandering, natuurbehoud, waterveiligheid; zowel kwaliteit als kwantiteit, en zelfs massamigratie zijn verbonden met de waterthematiek. De omvang van de uitdagingen die hiermee gepaard gaan en de kansen voor innovatie zijn enorm. En beiden motiveren mij sterk om in de watersector aan de slag te gaan.

Als master heb ik een Erasmus Mundus programma Ecohydrologie gedaan, waarvoor ik veel in het buitenland heb gezeten. En ook voor mijn eerdere werk bij het Rode Kruis was ik veel in landen met een slechte watersituatie. Hoewel ik deze ervaringen nooit zou willen inwisselen, motiveerden ze me om juist de Nederlandse watersector goed te leren kennen. Nederland is immers hét waterland pur sang. Ik zocht naar een programma waarin ik meerdere delen van de sector kon ontdekken en me tegelijkertijd voor langere tijd kon ontwikkelen in één functie. Deze zoektocht bracht me bij het Nationaal Watertraineeship.

Ondertussen ben ik 4 maanden aan de slag bij het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier als trainee Watersysteemanalyse. Als trainee ben ik bezig uit te zoeken hoe goed ons polderlandschap eigenlijk nog functioneert als we naar neerslagextremen kijken die misschien nu nog niet voorkomen, maar zeker voor kunnen gaan komen. Het is een innovatief project en vanaf het eerste moment ben ik onder de indruk geweest van de hoeveelheid data en de kennis die op het waterschap aanwezig is. Het is echt tof daar onderdeel van te zijn.

Ook de eerste traineedagen zijn me erg goed bevallen. Een nieuwe baan, een nieuwe omgeving vraagt veel en het is erg fijn om daar dan op een trainingsdag actief op te reflecteren. De ‘soft skills’ die we trainen helpen me nu al om me professioneler op te stellen en efficiënter te communiceren. Ik verwacht dat ik deze leercurve zich met het eerste traineeproject in het vooruitzicht voorlopig nog voortzet!

Niel is trainee van april 2018 tot april 2020.

Deel dit bericht

Comments are closed.