OchtendMensen in de politiek – OchtendMensen

0
Leestijd: 2 minuten

Ruben van de Belt werkt sinds oktober 2017 als adviseur bij OchtendMensen, onderdeel van Twynstra Gudde. Daarnaast is hij gemeenteraadslid in Zwolle. 

Beide kanten van de tafel

De hele dag ben ik bezig met politiek-bestuurlijke processen die meestal te maken hebben met de energietransitie. In de ochtend en middag help ik opdrachtgevers om samen met hun stakeholders stappen in duurzaamheid te zetten. Bijvoorbeeld een netbeheerder die samen met de gemeente en woningcorporaties een wijk duurzaam wil verwarmen in plaats van met aardgas. Als daarna terug ben in mijn woonplaats Zwolle debateer ik over het inpassen van duurzame energie en slimme mobiliteit. Zo leer ik beide kanten van de tafel kennen: die het van het bestuur en die van de politiek. Dat versterkt elkaar enorm, zowel in mijn werk bij OchtendMensen als in de politiek. Wat wil je nog meer?

Veel afwisseling en dynamiek

Geen dag is hetzelfde. Dat is maar goed ook want ik voel me het beste in een omgeving waar veel gebeurt en in beweging is. Ik raak snel verveeld en heb afwisseling nodig. OchtendMensen biedt dat als geen ander: verschillende rollen in uiteenlopende organisaties wisselen elkaar af. Over tal van onderwerpen en vaardigheden krijgen we trainingen. Dat geeft een heleboel energie. Daarin lijkt het adviesvak veel op politiek: als je afwisseling houdt zit je hier echt op de plek.

Een adviseur is altijd een beetje politicus

Eigenlijk verschillen de rollen dus niet zo heel veel van elkaar. Een adviseur moet als een politicus mensen overtuigen, steun vinden voor een plan. Als adviseur heb je namelijk nooit directe invloed want je bent zelf niet degene die besluiten neemt. Maar je kunt anderen wel voor je winnen als je advies goed en spot-on is. Dat is de grote uitdaging en precies datgene wat het vak van adviseur zo boeiend maakt.

 

Deel dit bericht

Comments are closed.