Jolien Oosting: focus houden en bewegen – Boer & Croon

0
Leestijd: 2 minuten

Jolien Oosting

In iedere opdracht breng je kennis mee die je hebt opgedaan bij de vorige opdrachtgever. Zo kan ik steeds beter laten zien waar ik mee bezig ben en weet ik geschikte sparringpartners steeds beter te vinden. Mijn werkstijl heeft zeker een groei doorgemaakt. Ik zoek de connectie.

Op dit moment werk ik voor een groot openbaarvervoersbedrijf in de regio Noord-Holland. Daar heb ik een PMO-rol die gericht is op het realiseren van de offerte voor de uiteindelijke concessie in 2024. In 2022 moet de offerte worden gepresenteerd aan de Vervoersregio Amsterdam.

 

Communicatieve vaardigheden

Een van onze Young Managers – Saskia van Liebergen – heeft het programma tezamen met het programmateam neergezet, waardoor de kaders en pijlers stevig staan. De implementatie en realisatie wordt nu met mij in de PMO-rol verder uitgewerkt. Mijn functie richt zich op twee sporen; een programmateam ondersteuningsrol waarin het overzicht bewaken cruciaal is en een meer inhoudelijke rol die gericht is op de strategie van de organisatie en de implementatie.

Als PMO’er ben je bij veel mensen binnen de organisatie een beetje op de radar. Je vraagt de benodigde informatie op, voorziet stakeholders van de juiste informatie en zorgt ervoor dat de juiste personen bij een themasessie aansluiten. Kortom: je bent dus inhoudelijk en organisatorisch sterk betrokken bij het programma, maar ook bij de gehele organisatie. De centrale kennis die de PMO’er bezit om het overzicht over het geheel van de organisatie en het project daarbinnen te bewaken wordt soms onderschat.

Daarom is het belangrijk dat je duidelijk aan alle betrokkenen vertellen wat je doet; je deelt waar je mee bezig bent. Daarbij transparant je planning en agenda laten zien. Ook moet je durven om tijdig een sparringpartner te zoeken omdat je een klankbord nodig hebt en niet alles zelf kan oplossen. Communiceren is zeker in deze organisatorische rol van groot belang.

Meerwaarde van de Young Executive   

In deze opdracht is mijn meerwaarde vrij concreet. Dit is een groot meerjarig programma dat cruciaal is voor het bestaansrecht van deze organisatie. Dat vereist een PMO’er die fulltime beschikbaar is en als mascotte van het programma in de organisatie kan fungeren. In dit geval is het een voordeel dat ik van buiten de organisatie kom en daarom objectief kan zijn over het project en de organisatie. Ik heb als externe geen directe carrière ambities binnen deze organisatie en geen politiek belang, daarom kan ik onafhankelijk opereren.

Voor deze organisatie is de concessie de eerste keer. Daarom is het nog zoekende; wie en wat willen we zijn? Dit traject is richtingbepalend. Tegelijkertijd moet je voorkomen om in eindeloze strategische discussiesessies te blijven hangen. Er moeten knopen worden doorgehakt, er moeten acties worden bepaald. Aan mij de schone taak om mijn collega’s binnen de organisatie focus te laten behouden, in beweging te krijgen en de juiste ondersteuning te bieden.

Deel dit bericht

Comments are closed.