Op keuzetraining met Talent Program team 20!

0
Leestijd: 3 minuten

In maart dit jaar kreeg ik een email van mijn traineegenootje Renate. Hierin gaf zij aan dat ze was begonnen met de inventarisatie en organisatie van de keuzetrainingen. Als trainee in het Talent Program van Young Colfield krijg je naast de reguliere trainingen zoals LEAN, Scrum en Management Drives ook de mogelijkheid om als team nog twee trainingen te kiezen. Iedereen uit ons team mocht een training aandragen en na een stemronde kwamen er twee trainingen uit: Enneagram en Into the Wild. Deze trainingen mochten we ook nog eens volgen op een externe locatie. Zodoende hadden we een prachtige villa geregeld in Arnhem, aan de rand van de Veluwe.

Maandagochtend begonnen we met Enneagram training. Het Enneagram is een persoonlijkheidsmodel dat 9 typen onderscheid en ze worden beschreven vanuit de manier waarop ze in het leven staan:

Type 1 is de Perfectionist: realistisch, consciëntieus, grondig en principieel
Type 2 is de Helper: warm, betrokken, hulpvaardig en verzorgend
Type 3 is de Presteerder: energiek, optimistisch, zelfverzekerd en doelgericht
Type 4 is de Romanticus: gevoelig, warm en scherpzinnig
Type 5 is de Waarnemer: introvert, leergierig, analytisch en inzichtelijk
Type 6 is de Loyalist: verantwoordelijk, betwijfelend, betrouwbaar en loyaal
Type 7 is de Avonturier: energiek, levendig en optimistisch
Type 8 is de Baas: direct, onafhankelijk, zelfverzekerd en beschermend
Type 9 is de Vredestichter: ontvankelijk, goedaardig en ondersteunend

Hoe kom je er dan achter welk type je bent? Tijdens de training bespraken we met elkaar welk type de groep bij jou vond passen en welk type je zelf het meest op jou vond lijken. Echter herkent iedereen wel eigenschappen van de negen types in zijn eigen persoonlijkheid, maar is er bij de meesten wel één type dominant. Zo kwamen we tot de conclusie dat mijn dominante type de Loyalist was en hadden we verder nog een Helper, een Presteerder, een Romanticus, een Avonturier, twee Bazen en een Vredestichter. Een behoorlijk divers team dus!

Is dit model wetenschappelijk onderbouwd? Nee. Toch vind ik het gesprek wat eromheen ontstaat erg waardevol en dit draagt naar mijn mening bij aan je persoonlijke en professionele ontwikkeling. De bewustwording van mijn sterke eigenschappen en valkuilen kan ik toepassen in bijvoorbeeld sollicitatiegesprekken, meetings en onderhandelingen.

Dinsdag was het tijd voor keuzetraining nummer twee: Into the Wild. Deze training neemt je mee in de natuur en breng je ongeveer 3 uur stilte door zonder telefoon of andere afleiding. Na een korte inleiding over reflectie, stilte en gedachten gingen we wandelen op de Veluwezoom. Op een gegeven moment mocht iedereen een eigen plek uitkiezen waar we de komende 3 uur alleen zouden doorbrengen. In deze drie uur hadden we tijd voor reflectie en het (her)formuleren van onze persoonlijke en zakelijke doelen.

Deze ervaring was nieuw voor mij. Wat te doen in de komende 3 uur? Het begon met het verkennen van mijn spot. Ik zat onder een boom, maar was benieuwd of ik de rest kon zien. Ik liep naar de top van mijn heuvel en keek in de richting waar ik de anderen heen had zien lopen. Ik zag niemand en dit was eigenlijk wel een rustgevend gevoel. Nu kon ik rustig verder gaan zitten onder mijn eigen boom. Veel gedachtes over zowel werk als privé passeerden de revue: Waar zou ik graag willen uitstromen en in wat voor rol? Hoe kan ik mijn energie beter managen? Af en toe kwam ik tot een inzicht of een vervolgactie en schreef ik het op in mijn notitieboekje. Op een gegeven moment zag ik de zonnestralen door de bladeren van de boom schijnen en beleefde ik een intens moment van rust.

Even later zag ik in de verte de trainers aankomen lopen en besefte ik dat de drie uur alweer voorbij waren. Toen we weer compleet waren gingen we onze ervaringen met elkaar delen. Er waren inzichten op professioneel vlak (zo had een traineegenoot een heel business plan uitgeschreven), maar ook op persoonlijk vlak. We mochten alleen feedback geven in de vorm van: ik hoor het verhaal van een man/vrouw die…eerlijk/open/enthousiast/ondernemend/ambitieus/etc is. Deze vorm van feedback beviel me goed, omdat je zo dichter bij het verhaal van de verteller bleef en minder bezig was met de meningen van de anderen over het verhaal.

Of ik deze training zou aanraden? Zeker. Vooral als je behoefte heb om in rust na te denken over je persoonlijke en professionele doelen op een prachtige locatie in de natuur.

Naast deze twee trainingen hadden we natuurlijk ook veel ruimte ingebouwd om fijn samen te zijn met ons team. Alles samen maakt dit keuzetraining weekend onvergetelijk!

 Ben jij nou benieuwd naar het Talent Program of  heb je gewoon zin om een keer een koffie te doen? Stuur een mailtje naar talentconnection@youngcolfield.nl en dan prikken we een datum!

Deel dit bericht

Comments are closed.