Op werkbezoek bij het Europees Parlement – OchtendMensen

0
Leestijd: 2 minuten

Eens in de zes weken organiseren adviseurs van OchtendMensen een Marktkring, waarbij zij zich verdiepen in verschillende onderwerpen. Begin maart reisde een groep adviseurs af naar Brussel om meer te leren over het werk bij het Europees Parlement. Lees er meer over in de blog van adviseur Floor hooge Venterink!

Naast het dagelijks werk bij opdrachtgevers verdiepen de adviseurs van OchtendMensen zich in verschillende onderwerpen door het organiseren van Marktkringen. In deze Marktkringen komen via presentaties, werkgroepen, het maken van cases of werkbezoeken, diverse onderwerpen aan bod. Er zijn binnen OchtendMensen twee marktkringen; één groep focust zich op de zorgmarkt, en de andere groep richt zich op de verschillende lagen van de overheid. Begin maart ging de Marktkring Overheid op werkbezoek bij het Europees Parlement in Brussel. Oud-collega Yvonne Hage werkt daar momenteel als persvoorlichter en had een leuk programma voor ons samengesteld.

Na een vroege busrit die ons de tijd gaf om rustig wakker te worden en met collega’s bij te praten kwamen we aan bij het Europees Parlementsgebouw, waar we meteen door de beveiliging moesten. Paspoorten werden gecontroleerd, tassen werden geïnspecteerd en metaaldetectiepoortjes konden uiteraard niet ontbreken. Tijdens het wachten vertelde Yvonne dat het helaas erg rustig zou zijn, iets dat door twee dingen veroorzaakt kan worden:
1. de Europarlementariërs zijn aan het stemmen en wegens lang geleden vastgesteld reglementen gebeurd dit nog steeds in Straatsburg, wat een enorme volksverhuizing betekent voor enkele dagen.
2. de Europarlementariërs zoeken hun kiezers op in hun eigen land tijdens de zogenoemde “Groene dagen”.

Vandaag was zo’n “Groene dag”, maar dat mocht de pret niet drukken. Er stond ons een strak programma te wachten.

Allereerst gingen we in gesprek met Jeroen Lenaers, Europarlementariër namens het CDA. Hij vertelde ons over de verschillen tussen het voeren van landelijke en Europese politiek. Zo spelen in de Europese politiek niet alleen politieke opvattingen, maar ook nationaliteit een belangrijke rol bij het overleg tussen politici. Uiteraard kwam ook de Brexit aan bod. Zo kwamen we te weten dat wetten al worden aangepast voor een eventuele ‘no-deal’ Brexit en dat Nederland drie zetels meer te verdelen krijgt.

Vervolgens schoof Vera Groeneveld aan om alle ins en outs over de Europese Raad met ons te delen. Alle wetsvoorstellen komen langs deze raad, en worden hier langs het nationale politieke beleid gelegd. Het is daarmee de schakel tussen Brussel en Den Haag. Na het beantwoorden van al onze vragen was het tijd voor een rondleiding door het parlement. We zagen waar de lobbyisten dagelijks foldertjes achterlaten voor de politici om hen warm te maken over hun ideeën, we zagen de studio waar de Europarlementariërs hun interviews afgeven en eindigden onze tour in de plenaire vergaderzaal. Hier kregen we een kijkje in het voeren van een Europese campagne door kandidaat Jimmy Bastings. Hij werkt nu nog als beleidsmedewerker, maar is van plan om vanaf 23 mei zelf het woord te voeren als jongste politicus in Brussel.

Na deze inspirerende dag gaf Yvonne als oud-OchtendMensen ons nog een tip mee om onze droombaan te vinden: ‘Geef nooit datgene op waar je elke dag aan denkt.’ Met deze afsluiter was het tijd om Brussel te gaan ontdekken en (hoe kan het ook anders) te gaan genieten van een vrijdagmiddagborrel met Belgische biertjes.

Benieuwd wat OchtendMensen nog meer doen? Lees hier!

Deel dit bericht

Comments are closed.