Hoe een oude rockstar jou helpt op de werkvloer

0
Leestijd: 2 minuten

Op een zomeravond in 2017 zetten een groep mannen met grijze lange haren, kale kruinen en harde rock een gigantisch food festival op zijn kop. Met zonnebrillen, lederen vestjes en harde sounds sprongen ze het hele podium over. Het plezier spatte er vanaf en de jaloerse blik op alle mannen in het publiek was duidelijk zichtbaar. “WOW!! Dit wil ik ook!” En ja, bij mij was die jaloerse blik het duidelijkst zichtbaar.

De volgende dag was mijn gedachte nog steeds bij de 4 senioren artiesten. Wat zouden zij allemaal hebben meegemaakt? Gaan zij ook naar verplichte verjaardagen van een tante of neef? Hoe kijken zij naar onderwerpen als de opwarming van de aarde, #MeToo of het vluchtelingenprobleem in Europa? Het boeide me zodanig dat ik een pen en een kladblok erbij pakte. Ik begon te schrijven, te fantaseren en nog meer te schrijven. Het resulteerde in een vreemde scene op een huiskamerverjaardag, waar de wereldbeelden van een rockstar en een man van middelbare leeftijd in een geruite blouse bloot werden gelegd en lijnrecht tegenover elkaar stonden.

Dit was het startsein van mijn avontuur als schrijver. In de loop der tijd ben ik vooral korte scenes gaan schrijven waarin verschillen en overeenkomsten tussen mens en/of dier met elkaar botsen. Super ontspannend! Maar het helpt mij ook om in andere of nieuwe perspectieven te denken. Of om juist inspiratie op te doen, omdat je wat langer nadenkt over hoe een ander zal reageren op een persoon of actie.

Tot een aantal maanden geleden was schrijven voor mij ontspanning voor buiten de kantooruren. Maar inmiddels is het meer geworden. Ik merkte dat ik het soms lastig vond om advies aan iemand te vragen, wanneer ik tegen iets aanliep tijdens een project. Of soms was er ook niemand die ik geschikt achtte om mij te helpen met mijn probleem. Daarom begon ik lastige situaties tijdens mijn project op te schrijven. Ik ga dan de situatie opnieuw aan, maar dan vanuit het perspectief van een ander persoon, via de volgende stappen:

  • Beschrijf het conflict waar je tegen aanloopt.
  • Vervang jezelf met een totaal ander persoon dan dat jij bent en typeer deze persoon (bijv. de rockstar).
  • Karakteriseer de personen die nauw verbonden zijn met je probleem.
  • Bespreek de belangen en emoties die opspelen bij de verschillende stakeholders.
  • Beschrijf de (nieuwe) oplossing voor het probleem.

Voor mij heeft het opschrijven van een dergelijke situatie in de persoon van iemand anders uiteindelijk 2 positieve effecten. Door de situatie op te schrijven ga je het hele traject opnieuw door. Je zal een completer beeld van je probleem kunnen neerzetten, waardoor acties van stakeholders begrijpelijker worden en de keuzes voor jou makkelijker worden. Daarnaast kan het schrijven vanuit het perspectief van een ander persoon jou nieuwe inzichten geven. Hij/zij durft bijvoorbeeld meer risico te nemen, hecht minder waarde aan jouw belangen of zal meer begrip hebben voor andere stakeholders.

“WOW!! Dit wil ik ook!” Ik weet niet of deze reactie nu bij je is opgewekt. En dat hoeft ook niet wat mij betreft. Wel ben ik hier zeker van; schrijven is ontspannend, verhelderend en fun!

Deel dit bericht

Comments are closed.