Rik de Kort is op de helft van het Quant Traineeship bij PGGM. In twee jaar tijd doet hij vier opdrachten op verschillende afdelingen, zoals Equities of ALM. Zijn huidige opdracht is bij de afdeling Innovatie en hieronder vertelt hij over zijn ervaringen.
Waarom heb je voor een traineeship gekozen?
Ik heb een master Wiskunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen gedaan, waarin de focus vooral op verdieping lag. Dat wil zeggen dat je van één ding heel veel weet en van veel dingen een beetje. Ik wilde na mijn studie mij graag nog verder ontwikkelen. Daarnaast was ik er nog niet helemaal uit of ik het bedrijfsleven in wilde of toch nog wilde promoveren op de universiteit. Daarom heb ik voor een traineeship gekozen, omdat dat in het teken staat van leren en ontwikkelen.
Wat vind je van PGGM?
Bij PGGM is er sprake van vakmanschap. Iedereen is heel precies en mensen hebben enorm veel kennis. Het is heel fijn om bij PGGM te werken, want collega’s zijn heel benaderbaar. Veel mensen zijn bereid je te helpen en staan open voor jouw ideeën. Zo hebben we met de trainees met leden van het hoger management gesproken over de toekomst van het traineeship bij PGGM.
Hoe ziet een dag als PGGM-trainee er bij jou uit?
Per opdracht verschillen de werkzaamheden erg. Zo was mijn eerste opdracht een onderzoeksopdracht. Daar las ik papers, schreef ik code of bekeek ik resultaten op de beleggingsportefeuille. Het is te vergelijken met wetenschappelijk onderzoek dat je op de universiteit doet. De tweede opdracht deed ik bij ALM (Asset and Liability Management, die afdeling berekent hoe het pensioenfonds er nu en in de toekomst voorstaat). Daar deed ik naast mijn hoofdopdracht extra onderzoek over een innovatietraject. Dat was heel interessant, ik leerde daar heel veel over machine learning, big data en blockchain. Nu doe ik bij Innovatie een opdracht, op uitnodiging van de collega’s daar. Hierbij help ik bij het opzetten van een datalab. Dit laat dus maar zien hoe divers en verschillend de opdrachten en daarmee ook je dag er uit kunnen zien.
In een traineeship staat persoonlijke ontwikkeling vaak centraal. Hoe merk je dat bij PGGM?
Iedere trainee heeft een mentor waarmee je je persoonlijke ontwikkeling bespreekt. Daarnaast kun je individueel trainingen en/of cursussen volgen, maar zijn er ook dagen waarop je met alle trainees samen aan een specifieke competentie werkt. Binnen het Quant Traineeship is bijvoorbeeld ‘communicatieve vaardigheid’ een kerncompetentie. Het is heel belangrijk om informatie begrijpelijk over te brengen aan anderen. Ontwikkeling staat dus centraal en je bent vrij competenties die voor jou belangrijk zijn te ontwikkelen.
Weet je al wat je na het traineeship gaat doen?
Ik wil graag een functie waarin ik de schakel ben tussen techniek en de business; ik begrijp waar de business mee bezig is en ken hun problemen. Vanuit mijn technische kennis kom ik (samen met anderen) dan tot een passende oplossing, die voldoet aan ieders verwachtingen en voor velen begrijpelijk is.
Wat zou je een toekomstige trainee willen meegeven?
Dat een traineeship bij PGGM een unieke kans is om in korte tijd heel veel te leren. Je eerste opdracht is uitdagend, omdat je net nieuw binnen de organisatie bent en daardoor nog veel moet ontdekken. Je moet gaan ontdekken wat jij als trainee wilt bereiken en wat je eigen wensen zijn. Daar kom je vanzelf achter, dat je beeld bij iets anders kan zijn dan hoe het in de realiteit werkt. Maar het voordeel van een traineeship hier is dat je je volgende opdracht(en) kunt sturen. Je kunt zelf initiatief tonen en nemen.